Erik Berglöf

 

Om Erik Berglöf

Född: 3 mars 1953
Yrke: proffstränare och travkusk
Hemmabana: Färjestad

Färjestadskusken och -tränaren Erik Berglöf föddes den 3 mars 1953. Han är framför allt känd som tränaren bakom den legendariske Copiad, vilken tog hem Elitloppet på Solvalla åren 1994 och 1995. Han är även känd som kusken som ofta går på händer efter att han tagit hem en seger.

En sur början

1982 gjorde en 29 år gammal Erik Berglöf sitt första år som proffstränare. Och det såg ut att börja bra, hans eget sto Brilana gjorde fint ifrån sig i tävlingarna. Men efter en seger på örebrotravet kom beskedet som skakade om karriären för den nyblivne tränaren – Brilana hade testats positivt för dopning och STC dömde tränaren till avstängning i tre år.

Erik Berglöfs karriär hade knappt hunnit börja och han övervägde att helt och håller sluta med travet. Men hans pappa, Roy Berglöf, tog kontakt med bland annat toppadvokaten Henning Sjöström och fallet undersöktes på nytt. I denna veva fick professor Bo Holmstedt på Karolinska institutet titta på fallet och han kom fram till att dopningsprovet inte kunde anses som tillräckligt bevismaterial.

Travets skiljedomstol valde att gå på professorns utlåtande och något senare bestämde STC:s styrelse sig för att Erik Berglöf skulle få tillbaka sin licens. Så han återgick till arbetet och började träna och köra igen. Och tur var väl det, skulle det snart visa sig.

 • LISTA PÅ Gratis Bonus Pengar
 • Här Spelar FOLK Trav På NÄTET
 • Dom BÄSTA Trav ODDSEN
 • Öka Dina VINSTER På TRAVSPEL

 

Revanschen

Den 24 juli samma år startade Brilana och Erik Berglöf i kvalet för StoChampionatet på Axevalla. Ekipaget slutade tvåa efter Katinka Rodney och Roger Grundin, vilka vann med många längder tillgodo.

Men i finalen spurtade Brilana på ordentligt och drog om storfavoriten Katinka Rodney, en liten bit före mållinjen. Oddset för denna seger låg på 41,52 och prissumman för segern låg på 225 000 kronor. Erik Berglöf strålade och känslan från denna seger kommer han aldrig att glömma, särskilt med tanke på var han befann sig några månader tidigare.

Copiad och Elitloppet

Mest känd är ändå Erik Berglöf för att ha tränat och kört legenden Copiad till två Elitloppssegrar. 1994 var den snart 5-åriga Copiad på uppgång och han hade bland annat tagit hem segrar i Finlandia Ajo och Oslo Grand Prix. I maj startade Copiad i Elitloppet och drog folk från hela Värmland ner till Solvalla. Och man kan minst sagt säga att Erik Berglöf och Copiad utklassade allt motstånd i detta lopp. Inte ens den stora konkurrenten Pine Chip utgjorde något större hot mot ekipaget.

 

Året därpå blev en favorit i repris. Denna gång utgjorde Zoogin det största motståndet, men även denna gång lyckades Copiad och Erik Berglöf dra ifrån konkurrensen. Att vinna Elitloppet två gånger med samma häst är något som ingen annan tidigare lyckats med.

 

Copiad vann även många andra lopp, såsom:

 • Breeders Crown för 4-åringar 1993.
 • Gran Premio Premio Unire Consiglio 1993
 • Finlandia Ajo 1994
 • Oslo Grand Prix 1994 och 1995
 • Elitloppet 1994 och 1995
 • Färjestads Jubileumslopp 1994
 • Nordiskt Mästerskap 1994
 • Gran Premio Vittorio Di Capua 1994
 • Momarken Grand Prix 1994
 • Årjängs Stora Sprinterlopp 1994
 • Olympiatravet 1995 och 1996
 • Preis Der Besten i Tyskland 1995

 

Sedan Copiad har Erik Berglöf hunnit träna och köra många hästar, men perioden med Copiad skulle förstås alltid vara en speciell tid för kusken. När beskedet kom om att hästens liv var över 2012 erkände kusken att han skulle bli glad att hitta en häst som är hälften så bra.

Andra höjdpunkter

Förutom ovan nämnda hästar har förstås Erik Berglöf hunnit med en hel del andra hästar och lopp i sin karriär, till exempel Jörgen Dalia med 39 segrar, Ben Brodde med 37 segrar, Sans Rival med 32 segrar Utini med 30 segrar och Treasure Ås med 28 segrar.

Han har vunnit Svenskt Travderby två gånger (med Sans Rival och Utini). 2004 tog han sin 2000:e seger i karriären tillsammans med stoet Minti på hemmabanan Färjestad. Möjligen var det en av de vinster som fick kusken att gå på händer, vilket inte varit en helt ovanlig syn när det gäller Erik Berglöf.

Quantanamera

2016 har den 63-årige Erik Berglöf 14 hästar på sin träningslista. Han har dragit ner på verksamheten ordentligt de senaste åren och det trivs han med, men han satsar ändå på att ha färre, men bättre hästar i stallet. Quantanamera är en av de hästar han idag tränar och han kallar henne det bästa han tränat sedan Copiad.

Han beskriver henne som en alldeles unik häst, som aldrig haft några svackor och som alltid är frisk. Och oavsett omständigheterna går springer hon på.

Quantanamera är född 2009 efter fadern From Above och modern Try Out. Hon har startat i 84 lopp, varav hon vunnit 19, kommit tvåa i 19 och trea i 8. Sammanlagt har hon sprungit in 1 308 970 kronor. I juli kammade hon och Erik Berglöf hem Arvikas Jubileumspokal. I augusti vann de Hästägarpokalen på Färjestadtravet på segertiden 1.12,5/2160 meter voltstart, vilket var en tangering av Askens Valencias världsrekord för 5-åriga och äldre ston