ÅKE LINDBLOM – Fakta om Travkusken – (”Guldtanden”)

1. Fakta

Född: 4 oktober 1954
Yrke: Proffstränare och travkusk
Hemmabana: Örebrotravet

Åke Lindbom är en travkusk och -tränare, som bedriver verksamhet på gården Gröndal utanför Arboga. Han inledde karriären som kusk under 70-talet och tog sin proffslicens i slutet av 80-talet.

NYA LISTAN – Travsidor med Bästa Travoddsen – (TOPPRANKAD)

Som proffstränare fick han en rivstart och har under karriären tagit fram flera duktiga hästar, där de som sticker ut mest är Viva Mon, som tog hem Drottningpokalen på Åby 1988 och Sauveur, som tog hem Ulf Thoresen Grand International 2016.

1

Alltid fasta trav odds

Livstreama lopp från ditt konto

Trav & galopp från hela världen

SPELA HÄR

18+ | Spela ansvarsfullt | Stodlinjen.se | Regler & villkor gäller

2

Betta på vinnaren av kuskligan

Höga odds för trav gamblers

Bra erbjudanden för nya spelare

SPELA HÄR

18+ | Spela ansvarsfullt | Stodlinjen.se | Regler & villkor gäller

3

Njut av fasta trav odds

Livestream tillgänglig

Lopp från hela världen

SPELA HÄR

18+ | Spela ansvarsfullt | Stodlinjen.se | Regler & villkor gäller

4

Ett spelbolag med stil

Fasta trav odds till alla

Många spelformer

SPELA HÄR

18+ | Spela ansvarsfullt | Stodlinjen.se | Regler & villkor gäller

2. De tidiga åren

Åke Lindblom har alltid varit intresserad av hästar och han är en av många travtränare som i princip växt upp i stallet. Han visste tidigt att det var hästar han skulle jobba med – kanske som travtränare, kanske som veterinär.

TRAVTIPS – “RAKA PUCKAR”

TRAV EXPERTEN – Så Vinner du på Trav – (RAKT PÅ SAK)

Den första kusksegern tog Åke Lindblom hem 1975 tillsammans med hästen Piccadilly på en isig bana på Rommetravet. Kusken hade då kört omkring 25 lopp utan att vinna. Underlaget på första segerdagen krävde långa hakar, men ekipaget tog sig till ledning och höll sig där från start och ända in i mål. Några andra minnesvärda hästar som han körde under sin tidiga karriär var Mikey, Monsun Cross, Master King C. och Peter Clipp.

See also  HELEN A JOHANSSON – Fakta Travkusken - ("Första Kvinnliga..")

Under 70-talets slut befann sig Åke Lindblom under en kort och intensiv tid i USA där han jobbade för Stanley Dancer och Howard Weissinger. 1987 arbetade han för Owe Persson i Danmark, där han bland annat körde hästen Vippton, som tog hem många segrar.

 • LISTA PÅ Gratis Bonus Pengar
 • Här Spelar FOLK Trav På NÄTET
 • Dom BÄSTA Trav ODDSEN
 • Öka Dina VINSTER På TRAVSPEL

3. Proffstränarlicens och speciella hästar

Sin proffstränarlicens hämtade Åke Lindblom ut under 80-talets senare del och som proffstränare fick han en riktig rivstart. Han tränade fram hästar som Eko Dardanelli, Enterprising och Monsieur Fadet L. Den senaste blev hans första V65-vinnare och var mycket lovande, men på grund av skador fick hästen tyvärr ingen lång karriär.

VINN PÅ TRAV – Hur Man Vinner på V75 – (TIPSEN)

Under decennierna som tränare har Åke Lindblom tränat fram flera hästar, som fastnat i travvärldens minne. Några av dem listas nedan:

 • Viva Mon blev en häst som låg tränaren extra varmt om hjärtat. Bland annat vann de Drottning Silvias Pokal på Åby 1988.
 • Fame Vuggt var en annan speciell häst. Han var på väg att skickas till slakt, men istället hamnade han hos Åke Lindblom. Tillsammans tog de flera segrar och hästen sprang totalt in en kvarts miljon kronor.
 • Earnest skulle bli en av de viktigaste och mest populära hästarna i karriären. Han var snabb i starterna, han var stark, snabb och löpvillig, men kroppen var inte riktigt på hans sida. Bland annat vann han en V75-final på Åby. Dock gick hästen bort för tidigt och han ligger begravd hemma på Gröndal.
 • Gatzy Lavec kom bland annat tvåa i både långa och korta E3 för ston 2001.
 • Confess Arnie tog hem tre segrar i V75 under 2003 och deltog i Kungapokalen (slutade fyra).
 • Winning Love vann Harper Hannovers Lopp 2012.
 • T.Le Bron kom tvåa i långa E3 för hingstar/valacker 2016.
See also  LEGOLAS - Fakta om Travhästen - ("Folkäraste Hästen")

4. ”Han käkade upp och sket ut honom”

Den häst som kommit att betyda mest för Åke Lindbloms framgångar är Sauveur, som ägs av Krister Hammarström. Han kom till tränaren som 3-åring och efter att ha fått en fraktur på en kota som 2-åring var det ingen som trodde på någon lysande karriär för hästen.

SPELTEORI V86 –  Hur Man Vinner på V86 – (Steg för Steg TIPS)

Men efter att ha spenderat 3-årssäsongen under rehabilitering hos Åke Lindblom började han tävla som 4-åring 2014. Debuten på Solvalla vann han med många längder och han förblev obesegrad i sina fem första lopp. Efter att ha kommit tvåa i lopp såsom Norrbottens Stora Pris, Olympiatravet och Harpers Hannover var det många som tyckte att det var dags för en storseger för duon.

I juli 2016 kom den äntligen på Ulf Thoresen Grand International i Norge. Och en riktig storseger skulle det bli, då Sauveur blev tvungen att gå utvändigt om 2015 års VM-vinnare Papagayo E. för att kamma hem vinsten.

KÄND TRAVKUSK – Travkusken TORBJÖRN JANSSON – (“En Karriär Full av Segrar”)

”Han käkade upp honom och sket ut honom”, beskriver en glad Åke Lindblom hästens prestation efteråt, ett citat som han berättar att han snott från Lufti Kolgjini.

Segern i Norge var värd 500 000 norska kronor. Sauveur har med det sprungit hem segern i totalt 16 av 30 lopp under Åke Lindbloms träning och en prissumma på 3,7 miljoner kronor. Trots det kom ägaren i augusti 2016 med beskedet att 6-åringen ska byta tränare till franske topptränaren Fabrice Saluoy. Beskedet tog hårt på tränaren och hans verksamhet, men han hoppas nu på någon av unghästarna i hans stall ska bli en ny stjärna.

See also  TRAV Lunch Dubbeln - Så Fungerar & Så Spelar du Enkelt LD

KÄND TRAVKUSK – Travkusken PETER UNTERSTEINER – (“Österrikaren”)

5. 1000-klubb och championat

Den 23 december 2012 blev Åke Lindblom – 58 år gammal – den 85:e kusken i Sverige att köra hem 1000 segrar. Jubileumssegern skedde på Solvalla tillsammans med hästen Warica. Fram till dess hade han lyckats med att bli:

 • Tränarchampion på hemmabanan Örebro år 2000, 2001, 2002 och 2003.
 • Kuskchampion på Örebro år 2002.
 • Kuskchampion på Lindesberg år 1992, 1998, 2009 och 2010.

KÄND TRAVKUSK – Travkusken KAJSA FRICK – (“Föddes in i Travet”)

På senare år är Åke Lindblom aktiv såväl som tränare som kusk. Mellan 2012 och 2015 startade hans träningshästar i 840 lopp och körde in 13 485 867 kronor. Som kusk körde han under samma period in 12 649 090 kronor på 805 starter.

6. Verksamheten

Åke Lindblom bedriver sin träningsverksamhet på gården Gröndal, som ligger i skogen ungefär 2 mil utanför Arboga. Gården mäter 40 hektar och innehar en rundbana på 800 meter, rakbana på 600 meter och en backe för träning. Det finns också gott om bra skogsvägar att träna på. På gården finns 27 boxar och stora hagar.

Comments are closed.