JIM FRICK – Fakta om Travkusken – (“Olyckan som knäckte han”)

1. Fakta

Född: 6 november 1951
Yrke: Före detta travtränare och -kusk
Hemmabana: Solvalla
Avliden: 25 juli 2020 DÖD
Segrar: 5002
Rörelse: Östunabergs gård, Knivsta

NYA LISTAN – Travsidor med Bästa Travoddsen – (TOPPRANKAD)

Den 13 oktober 2010 kom beskedet om att Jim Frick slutar som travkusk och -tränare. Detta efter en olycka på Solvalla tidigare samma år. Med det förlorade travsverige en stor profil inom idrotten. Under karriären hade han kört hem över 5000 segrar i bland annat Svenskt Travderby och tagit hem 51 banchampionat.

2. Bagarsonen som blev travstjärna

Jim Frick föddes den 6 november 1951 och växte upp i Rättvik. Han var son till en bagare och familjen saknade kopplingar till trav, men som liten sprang han gärna runt bland stallarna på Rättvikstravet. Hästintresset tror han själv vaknade då han fick åka med sin morfar till timmerskogen och köra häst.

1

Alltid fasta trav odds

Livstreama lopp från ditt konto

Trav & galopp från hela världen

SPELA HÄR

18+ | Spela ansvarsfullt | Stodlinjen.se | Regler & villkor gäller

2

Betta på vinnaren av kuskligan

Höga odds för trav gamblers

Bra erbjudanden för nya spelare

SPELA HÄR

18+ | Spela ansvarsfullt | Stodlinjen.se | Regler & villkor gäller

3

Njut av fasta trav odds

Livestream tillgänglig

Lopp från hela världen

SPELA HÄR

18+ | Spela ansvarsfullt | Stodlinjen.se | Regler & villkor gäller

4

Ett spelbolag med stil

Fasta trav odds till alla

Många spelformer

SPELA HÄR

18+ | Spela ansvarsfullt | Stodlinjen.se | Regler & villkor gäller

Han utbildade sig till snickare, men insåg att det var travet som drog mest och som lärling till bland annat Olle Goop utvecklade han sina färdigheter. Under åren 1972-76 var han försteman under tränaren i Rättvik. 1979 flyttade Jim Frick tillsammans med frun Åsa från Rättvik till Östunabergs gård i Knivsta där han öppnade sin egen träningsverksamhet.

See also  TORBJÖRN JANSSON - Fakta om Travkusken - ("Karriär av Segrar")

TRAVTIPS – “RAKA PUCKAR”

TRAV EXPERTEN – Så Vinner du på Trav – (RAKT PÅ SAK)

Och den gick bra. 3187 segrar skulle det bli innan den ödesdigra dagen i mars 2010. Som kusk hann han köra hem hela 5002 segrar. Milstolparna dit listas nedan:

 • Första segern tog han den 7 februari 1971 med Dirigent på Gävletravet.
 • 100:e segern tog han den 7 mars 1975 med Narold Scotch på Rommetravet.
 • 500:e segern tog han den 1 juli 1978 med Narold Scotch på Bollnästravet.
 • 1000:e segern tog han den 7 augusti 1981 med Tias Bunter på Rommetravet.
 • 2000:e segern tog han den 18 april 1988 med Buddy Zoot på Rommetravet.
 • 3000:e segern tog han den 27 oktober 1993 med Jack Bolan på Solvalla.
 • 4000:e segern tog han den 6 november 1999 med Melby Spot på Gävletravet.
 • 5000:e segern tog han den 21 februari 2010 med Sandro Mustang på Gävletravet.
 • 5002:a och sista segern tog han den 3 mars med Save The Earth på Solvalla.
 • LISTA PÅ Gratis Bonus Pengar
 • Här Spelar FOLK Trav På NÄTET
 • Dom BÄSTA Trav ODDSEN
 • Öka Dina VINSTER På TRAVSPEL

3. Största segrar och championat

Under sin karriär hann Jim Frick som sagt med en hel del segrar på banan. Bland dem finns bland annat kusk-EM 1987, som kördes i Holland, Belgien och Tyskland, vilket han ännu (2016) är den enda svensk som lyckats med. Han vann även den allsvenska körsvensligan fyra gånger – år 1978, 1979, 1985 och 1986.

VINN PÅ TRAV – Hur Man Vinner på V75 – (TIPSEN)

Den största segern enligt honom själv är den i Svenskt Travderby som han tog hem 1989 tillsammans med hästen Frej Nalan. Ännu en betydande seger var Elitkampen, som kördes hem med Verner 1992. Mellan 2003 och 2007 körde Jim Frick in omkring 400 segrar och 36 miljoner kronor.

See also  ROBERT BERGH - Fakta om Travkusken & Travtränaren - ("Robban")

Genom åren körde kusken dessutom hem 51 banchampionat, det vill säga att han var den kusk som körde hem flest segrar på en travbana under ett år. Dessa var:

4. Olyckan

Det var vid ett tävlingslopp på Solvalla den 10 mars 2010 som Jim Frick råkade ut för en olycka, som skulle förändra hans liv för all framtid. Hans häst Only Lavec började plötsligt galoppera, vilket fick honom att snubbla och gå omkull.

SPELTEORI V86 –  Hur Man Vinner på V86 – (STEG FÖR STEG)

Kusken kastades baklänges ur sulkyn och låg medvetslös kvar på marken. Han fördes med ambulans till sjukhus där han fick ligga nedsövd i en vecka på grund av blödningar i hjärnan.

Jim Frick var tvungen att stanna på sjukhuset i nio månader och i oktober samma år meddelande hans familj att han slutade som kusk och tränare. Kroppen hade klarat sig bra, men skadorna på huvudet skulle ta väldigt lång tid att läka.

KÄND TRAVKUSK – Travkusken LUTFI KOLGJINI – (“Kosovo, Ludde”)

Minnena från omkring ett år före och ett år efter olyckan kom aldrig tillbaka, utan det enda han kom ihåg var hästen som snubblade innan allt svartnade.

Familjen bor dock kvar på gården och har hela tiden haft tränare som bedrivit verksamhet hos dem. 2015 flyttade stjärntränaren Svante Båth en stor del av sin verksamhet till gården.

Den pensionerade Jim Frick mår idag mycket bättre och lever ett aktivt liv. Han följer fortfarande travet med stort intresse, tar hand om gården och umgås med sin familj.

See also  BERGSÅKER: Besök Sundsvalls Travbana - (GUIDE)

KÄND TRAVKUSK – Travkusken BJÖRN GOOP – (“Guldhjälmen”)

5. Hedersambassadör och comeback

På travgalan på Rondo i början av 2012 var Jim Frick på plats för att överraska publik och dela ut pris till en chockad Troels Andersson, som gjort ett lysande 2011.

Därefter var det Jim Fricks tur att få en överraskning, då han fick veta att han utsetts till travets hedersambassadör. Det var Solvallas Stig H Johansson som berättade om utmärkelsen.

KÄND TRAVKUSK – Travkusken  ULF OHLSSON – (“Catchdrivern”)

Inför Elitloppet i maj 2012 fick Solvallas åskådare se en känslofull comeback. Då var Jim Frick tillbaka på banan och fick köra ett ärevarv med stjärnhästen Järvsöfaks tillsammans med stjärnkusken Stig H Johansson.

Publiken gav honom ett varmt mottagande och det var ett fantastiskt ögonblick för den före detta kusken. Även för Stig H Johansson blev det ett känslosamt tillfälle – en riktig höjdare.

Comments are closed.