Järvsöfaks

 

Fakta om Järvsöfaks

Födelsedag: 23 juni 1994

Ras: Kallblod, hingst

E: Trollfaks

U: Järvsö Anna

UE: Lapp Nils

Ägare: Hälsinge Trav AB, Magnus Frunck

Tränare: Jan-Olov Persson

Hemmabana: Hagmyren

En av Sveriges mest betydelsefulla travhästar genom tiderna är Järvsöfaks och han blev en mycket omtyckt häst hos svenska folket. Under sina år på tävlingsbanan lyckades han bland annat med att slå världsrekord på kortdistans, i antal vunna lopp och antal vunna lopp på raken.

Presenten som gav liv åt en stjärna

Travtränaren Jan-Olov Persson hade tränat den norska hingsten Trollfaks med lysande resultat och som tack fick han av ägaren Erling Selbekk en present – att välja ut ett av sina ston, som han ville få betäckt av Trollfaks. Valet föll på Järvsö Anna, som han tagit över efter sin bror. Hon hade aldrig tävlat i trav, men däremot hade hennes pappa, Lapp Nils varit en stor profil bland kallblodiga travare. Järvsöfaks föddes hos Jan-Olov Persson i Hudiksvall den 23 juni 1994. Där växte han upp och tränades av Persson själv med Hagmyren som sin hemmabana.

Redan när Järvsöfaks var ett föl, fick Magnus Frunck upp ögonen för hästen och lyckades, efter en del betänktetid hos ägaren, köpa 50 procent av hästen plus två andra hästar för totalt 100 000 kronor. Han var på plats för att se Järvsöfaks första start på Bollnäs 1997, men då galopperade Järvsöfaks. Men Frunck hade ingen tvivlan om att hans häst snart skulle göra bättre ifrån sig. Och det hade han rätt i. Järvsöfaks inledde sin tävlingskarriär något trevande, men redan som treåring skulle han slå ett första svenskt rekord.

Karriären år för år

Järvsöfaks var aktiv från år 1997 fram till 2009, då hans ålder satte stopp för tävlandet. Han började tävla på allvar som treåring. Han började försiktigt, men det gick bättre och bättre för varje lopp:

 • 1997: i Järvsöfaks sista lopp för året sprang han 1680 meter på tiden 1.29,0, vilket gjorde honom till svensk mästare bland treåriga kallblodshingstar och -valacker på sträckan.
 • 1998: Järvsöfaks vann kallblodsderbyt på Bjerke i Norge, vilket gav en prissumma på 538 950 kronor. Under året deltog han i sammanlagt tretton lopp varav han vann åtta och kom tvåa i resten.
 • 1999: Järvsöfaks kom igång med tävlingarna sent på säsongen på grund av en hovböld. Men när han väl kom igång slog han bland annat den norske storfavoriten Bork Rigel i landskampen mot Norge i Östersund med en halv längd tillgodo. Järvsöfaks startade i tolv lopp under året och vann tio av dem.
 • 2000: Som sexåring deltog Järvsöfaks i sexton lopp och vann alla utom två. Ett av dem var SM för kallblod på Bergsåker, där han sprang hem en prissumma på 250 000 kronor.
 • 2001: Järvsöfaks vann arton av nitton lopp.
 • 2002: Järvsöfaks förblev obesegrad i 20 sprungna lopp. Den 22 juni vann han både försök och final Tröndelagspokalen på Leagnen i Trondheim, Norge. Försöket gav 60 000 kronor och finalen gav 420 000 kronor.
 • 2003: När Järvsöfaks hunnit bli nio år tävlade han i 26 lopp och vann alla utom ett, exempelvis Valtra Tractor i Eskilstuna och Gävleborgs Elitkamp Wasa Kredit.
 • 2004: Jävsöfaks vann 16 av 16 tävlingar. Dock blev han detta år sjuk i tarmsjukdomen, Baron Gruff-sjukan, som är döpt efter en travhäst med samma namn. Sjukdomen är akut och dödlig, men eftersom symptomen upptäcktes tidigt lyckades man behandla sjukdomen och han blev snabbt frisk.
 • 2005: Som elvaåring tävlade Järvsöfaks i totalt arton lopp och av dem vann han sexton. Han slog även världsrekord på kortdistans i Gävletravet med tiden 1.17,9. Jan-Olov Persson hade länge försökt slå världsrekordet, som låg på 1.18,6 och innehades av norske Spikeld och vid tillfället fick Järvsöfaks för första gången tävla barfota bak och med en lätt framsko.
 • 2006: tolv år gammal fortsatte Järvsöfaks med att dra hem vinst efter vinst. Han deltog i 22 lopp, varav han gick obesegrad ur samtliga, såväl svenska som utländska.
 • 2007: även detta år startade Järvsöfaks i 22 lopp, dock segrade han ”bara” i nitton av dessa. Det strösta vinstbeloppet han drog hem på en och samma gång låg på 635 000 kronor, vilket kammades hem på Åbo i Nordiskt Mästerskap den 29 september.
 • 2008: Järvsöfaks startade i fjorton lopp, varav han vann alla utom två. Den 26 december vann han sitt 184:e lopp, vilket gjorde att han tog över världsrekordet efter Alm Svarten i antal vunna travlopp.
 • 2009: Som femtonåring mötte Järvsöfaks fem av sina egna söner i SM och vann över dem alla. Det var tionde gången han vann SM. Den 28 december travade han sitt sista lopp på Romme Travbana, vilket gav honom hans 201:a seger. Därefter var det, i enlighet med reglerna, dags för hingstens pension och han avfirades med filmer om sitt liv och Järvsöfakstårta.

Det är inte så konstigt att Järvsöfaks var en storfavorit genom sin karriär. Under sina tävlingsår startade han i totalt 234 lopp, vann 201 av dem och drog in en total prissumma på 21 288 670 kronor. I 108 av loppen låg vinnaroddset för hästen hos ATG på 1,00. Järvsöfaks har även utanför travbanan deltagit i flera andra arrangemang, till exempel Globen Horse Show och den Beridna högvakten. Dessutom har han utnämnts till det svenska travets hedersambassadör och varje år delar man ut ett ungsomsstipendium i hans namn.

Järvsöfaks är far till alla barnen

Man började avla på Järvsöfaks, medan han fortfarande var aktiv i travloppen, och fortsatte efter hans pension. Mellan år 2000 och 2014 registrerades 748 svenskfödda föl som avkommor till Järvsöfaks. Dessutom har han använts i aveln till utlandsfödda föl i bland annat Norge. Några av hans framgångsrika barn från Sverige heter Åkre Lurifax, Hallsta Lotus och Fakse JR. I Norge är Åsejerven, Norheim Faksen och Eldsiri några av barnen, som lyckats bra på banan.

Järvsöfaks förtjänster

Att Järvsöfaks blivit något av en legend i Sverige råder det väl knappast några tvivel om. Här är några av hans bedrifter och utmärkelser:

 • SM för kallblod vann han 10 gånger.
 • Trönderlagspokalen vann han 6 gånger.
 • Elitkampen, svensk-Norskaloppet och Mjölkloppet vann han fem gånger.
 • Valtra Tractor Trot, STC Avelslopp och Vintilltravet vann han tre gånger.
 • Tapiolan Erkon Pokaali, Klosterskogens Elitlöp, nordiskt Mästerskao och Olympiatravet vann han två gånger.
 • Järvsöfaks vann som mest 42 raka segrar efter varandra, vilket är ett inofficiellt världsrekord.
 • Han vann 201 av de 234 lopp han tävlade i och när han vann sitt 184:e lopp 2008 blev han den häst, som hade världsrekord i antal vunna lopp.
 • Han utsågs till årets kallblod åren 1998-2009 och till årets häst år 2003, 2004 och 2005.
 • 2013 valdes Järvsöfaks in bland travets stjärnor Hall of Fame för sin betydelse i travet och för aveln.