Sjunga Best

 

Fakta om Sjunga Best


Födelsedag: 29 juni 1971, död 1994
Ras: Kallblod, sto
E: Steggbest
U: Sjungartösen
UE: Solo
Uppfödare: Kjell Davidsson
Ägare: Kjell Davidsson
Tränare: Kjell Davidsson

På kallblodssidan heter Sveriges mest segerrika sto genom tiderna Sjunga Best. Hon föddes hos familjen Davidsson i Lunne i Jämtland den 29 juni 1971 och hennes uppfödare Kjell Davidsson skulle även bli stoets ägare, tränare och kusk.

Sjunga Best blev känd för sin starka personlighet där hon till exempel var den som bestämde när det skulle tävlas eller inte. Under 70-talet gick hon från att vara jämtarnas travambassadör till att bli hela landets kallblodsdrottning. Hon blev utsedd till Årets Kallblod 1979, 1980 och 1982 och av vissångaren Kalle Berglund fick hon sin egen låt: ”Vilken häst, Sjunga Best”. 2014 valdes hon in i travets Hall of Fame.

Föräldrarna

Den norske avelskungen Steggbest var pappa till Sjunga Best. Han fick 690 avkommor i Sverige, varav 543 startade och 533 av dem segrade. Man kan nog enklast uttrycka det som att hans avkommor dominerade kallblodstravets topp under 70- och 80-talen, där namn som Ess Express, Viggo Best och Hambest är exempel på namn som var stora.

Sjunga Bests mamma, Sjungartösen var ett av de sista stona som fanns kvar efter travstjärnan Solo. När hon var 12 år gammal hade man försökt få henne dräktig i fyra år utan att lyckas. Detta visste dock inte köparen Kjell Davidsson något om. Han fick stoet för en gammal Mercedes och en hästfinka från den kände hästhandlaren Lim-Olle Danielsson från Malung. När Sjungartösen kom hem till familjen Davidsson i Lunne var det inga problem för henne att bli dräktig och mellan åren 1964 och 1971 fick hon sju föl, varav ett alltså fick namnet Sjunga Best.

En i familjen

Sjunga Best växte upp på gården där hon föddes och blev till en riktig familjemedlem. Hon hade en stark personlighet och en inneboende klocka som berättade när säsongen var över och det var dags att vila för vintern. Detta var orsaken till att hon aldrig kunde delta i Östersunds Stora Pris som gick av stapeln för sent på säsongen för stoet. Familjen lät alltid hennes inre kalender bestämma. En gång var exempelvis planen att ta henne till Dannero för att starta i ett lopp, men på morgonen hade hon inte ätit upp sin mat. Resan ställdes in och så fort hästtransporten kört ifrån gården slängde hon sig över maten.

Kjell Davidsson lärde sig snabbt att vara lyhörd till hästens mönster. Tränaren upptäckte också att han kunde få Sjunga Best att springa på lite extra genom att sänka tömmarna mot bakbenen. Därför utvecklade han också en något annorlunda körstil, vilket bland annat betalade sig när hästen slog igenom i en klassisk landskamp 1976.

Karriären

Nedan följer en sammanfattning av Sjunga Bests karriär år för år:

 • 1974 började Sjunga Best tävla. Det första loppet sprang hon på Ovalla Travbana utanför Östersund. Hon segrade på tiden 2.02. I lopp nummer två tvärnitade hon efter ett varv och vände uppmanande huvudet mot sin körsven. Hon brukade nämligen få socker efter den avklarade träningen hemma och tydligen tyckte hon att tävlingen var avklarad nu. Under sitt första år startade Sjunga Best i åtta lopp. Hon vann fem av dem och kom trea i två. Största segern blev i Stora Treåringsloppet på Dannero.
 • 1975 startade hon i 18 lopp, varav hon vann åtta, kom tvåa i tre och trea i ett. Det största loppet hon vann var Östersunds Stora Fyraåringslopp.
 • 1976 fyllde Sjunga Best fem år och fick sitt ordentliga genombrott. När hon segrade över den norske stjärnan Fröyvar i en landskamp på Tröndelag i Östersund vändes travvärldens blickar på allvar åt hennes håll. Segertiden hamnade på 1.27,9, vilket gjorde henne till Sveriges snabbaste sto genom tiderna. Årets statistik slutade på 21 starter, fem segrar, sju andraplatser och fem tredjeplatser.
 • 1977 blev ett riktigt segerår med 18 raka segrar i följd innan en förlust kapade segerbandet. Sjunga Best startade i 21 lopp under året.
 • 1978 fortsatte på samma sätt som det föregående. Som sjuåring var hon på väg mot ett nytt segerrekord på 21 raka segrar, men Jonsa slog henne på Solvalla och bröt segerbandet denna gång. Året slutade på 26 starter, 24 segrar och två andraplaceringar. Största segern för året tog hon i Nordsvenska Cupen.
 • 1979 fick hon ta hem Svenskt Mästerskap för kallblod på Bergsåker, medan det inte gick lika bra mot legenden Vintilla på norska Bjerke. 22 starter, 16 segrar, fyra andraplatser och en tredjeplats slutade året på.
 • 1980 hade Sjunga Best blivit nio år och trots att hon fått en spark av en annan häst och tvingats till en tids vila startade hon under året i 29 lopp, av vilka hon vann 18, kom tvåa i sex och trea i fyra. En ny seger i Svenskt Mästerskap för kallblod blev årets största.
 • 1981 startade Sjunga Best i elva lopp. Hon kom tvåa i fem av dem och trea i två.
 • 1982 hade hennes sista tävlingsår kommit. Det var dags för en ny Norsk-Svensk landskamp där hon skulle återigen skulle tävla mot Vintilla. Den här gången tog hon sig förbi både honom och Toddy på upploppet och Sverige fick en härlig seger. Det sista tävlingsåret vann hon även Mjölkloppet i Gävle med ett nytt svenskt rekord på 1.25,8a samt Midnattspoängen på Dannero.

  Det var under sommaren som ett svullet benfäste fick familjen Davidsson att besluta sig för att pensionera stoet. Under året hade hon hunnit med 19 starter, 16 segrar och två andraplaceringar. Hon avslutade karriären med åtta raka segrar. Totalt hade hon hunnit med 185 starter, av vilka hon vunnit 121 stycken. Prisbeloppet hon sprungit in låg på 738 419 kronor.

Efter tävlingarna

När karriären var över bestämde man att Sjunga Best skulle fortsätta som avelssto. Det gick dock inte särskilt bra. Det var svårt att få henne dräktig plus att hon var livrädd för veterinärer. Hon fick ett par avkommor till sist, men ingen av dem lyckades på travbanorna.

1994 drabbades den nu 23-åriga Sjunga Best av olika ålderskrämpor som gjorde att familjen Davidsson var tvungna att avliva henne för att hon inte skulle lida.

Segrarna 

Till Sjunga Bests viktigaste segrar hör:

 • Stora Treåringsloppet på Dannero 1974
 • Östersunds Stora Fyraåreingslopp 1975
 • Nordsvenska Cupen på Solänget 1978
 • Nordsvenska Travmästerskapet på Bergsåker 1980
 • Mjölkloppet på Gävletravet 1982
 • Midnattspoängen på Dannero 1982
 • Norsk-Svensk kallblodskamp 1982.