LISTA: Italiens Största Fotbollsarenor – (14 Bästa Granskade)

Vilka är Italiens största fotbollsarenor? Italien är inte bara känd för sin färska pasta och läckra pizzor. Detta land är ett av dom bästa fotbollsländerna och med det har dom även skapat dom mest ikoniska fotbollsarenorna. Så här kan du följa med oss på en arena resa för att se vilka som toppar den italienska listan.

🇮🇹 – Arenan som tar emot över 75 tusen och hemma arena för både Milan & Inter

🇮🇹 – Stadion som användes av allierade styrkorna 1944 för fordonsförvaring

🇮🇹 – 27 oktober 1954 ser 10 000 personer på arenan ett UFO komma svepandes över arena

🇮🇹 – Arenan döptes om efter Maradona när han avled 2020 och 4:e största fotbollsarenan i Italien

🇮🇹 – Cosa Nostra Maffians hemmaplan och belägen på Siciliens största stad

Är du sugen på en resa till Italien för att besöka någon av deras klassiska fotbollsarenor? I den här listan så har vi tagit fram dom i storleksordning.

Så följ med oss nu när vi tar oss en titt på Italiens bästa, största och mest klassiska fotbollsarenor. WOW det här blir en skön resa!

1. San Siro (Giuseppe Meazza)

Stadionnamn: San Siro
Öppnade: 1926
Kapacitet: 75 923
Hemmalag: AC Milan och FC Internazionale Milano
Stad: Milano
Ägare: Milanos kommun

San Siro Arenan ligger i Milano vilket också är Italiens livliga huvudstad för mode. Även känd för sin kosmopolitiska stil och historiska charm. Sedan invigningen 1926 har San Siro varit en monumental symbol för italiensk fotbollshistoria.

San Siro arenan ligger intill bland annat Ippodromo Snai Laura och Ippodromo Snai San Siro där hästar tävlar i både galopp och trav. Denna historiska och populära mega arena är hem till två storklubbar som AC Milan och Inter Milan.

Den innehar också den prestigefyllda titeln som den största fotbollsarenan i Italien, med en kapacitet på över 75 000 sittplatser. Under åren har det utkämpats en mängd stora fotbollsslag på San Siro vilket gjort att den fått en ikonisk plats i fotbollsvärlden.

* Den 2 mars 1980 fick arenan sitt namn efter Giuseppe Meazza (1910–1979), en av Milans mest kända fotbollsspelare.

* 1996 öppnades ett museum inne på stadion som kartlagt Milan och Inters fotbollshistoria.

2. Stadio Olimpico

Stadionnamn: Stadio Olimpico
Öppnade: 1937
Kapacitet: 70 634
Hemmalag: AS Roma och SS Lazio
Stad: Rom
Ägare: Roms kommun

Stadio Olimpico är den näst största fotbollsarenan i Italien och är hemma arena för två framstående italienska fotbollslag, A.S. Roma och S.S. Lazio, som i många år spelat i Italiens tuffaste fotbollsliga Serie A. Denna klassiska Italienska fotbollsarena börjades bygga redan 1901 men tog många år att färdigställa.

Arenan invigdes 1937 och har genomgått flera renoveringar sedan dess, inklusive betydande uppgraderingar inför 1990 FIFA fotbolls VM. Stadio Olimpico är beläget i Rom, Italiens huvudstad och är en storslagen symbol för landets passion för fotboll. Rom, med en befolkning på cirka 2,8 miljoner människor varav många av dessa är fotbollsgalningar, hyser stolt denna ikoniska fotbollsarena.

* Det hade tidigare en kapacitet på över 100 000 personer och kallades då Stadio dei Centomila

* När allierade styrkor gick in i Rom 1944 användes stadion av de allierade trupperna som fordonsförvaring och som för militära sportevenemang.

3. Stadio San Nicola

Stadionnamn: Stadio San Nicola
Öppnade: 1990
Kapacitet: 58 248
Hemmalag: AS Bari
Stad: Bari
Ägare: Bari kommun

Stadio San Nicola är den tredje största fotbollsarenan i Italien med en kapacitet på cirka 58 270 åskådare. Stadion ligger i Bari, en stad i södra Italien, och är känd för sin rika historia och pulserande kulturarv, inklusive sin pittoreska kustlinje och sina utsökta skaldjursrätter.

Stadion ligger i ett livligt område och omges av bland annat restauranger, barer och köpcentrum, vilket ger fansen en livlig atmosfär före och efter matchen. Om du råkar passera genom Bari rekommenderas ett besök på denna ikoniska arena starkt.

See also  Odds på nätet: Var det verkligen bättre förr? - (AVSLÖJAR)

* Arenans design liknar en blomma

* Stadion byggdes 1990 för fotbolls-VM 1990, under vilken den stod värd för fem matcher:

4. Stadio Diego Armando Maradona

Stadionnamn: Stadio Diego Armando Maradona
Öppnade: 1929
Kapacitet: 60 240
Hemmalag: SSC Napoli
Stad: Neapel
Ägare: Neapel kommun

Stadio Diego Armando Maradona är hemmaplan för S.S.C. Napoli, en framstående fotbollsklubb i Italien känd för sin passionerade fans och rika historia. Stadion ligger i den livliga staden Neapel och har fått en viktig plats i den italienska fotbollskulturen.

Denna arena är ursprungligen känd som Stadio San Paolo och döptes om för att hedra den legendariske argentinske fotbollsspelaren Diego Maradona, som hade en djupgående inverkan under sin tid i Napoli. Maradona som spelade hela 188 matcher för denna klubb.

Med en kapacitet på över 50 000 sittplatser står den som en av de största fotbollsarenorna i Italien och den har stått värd för många historiska ögonblick, inklusive Napolis Serie A-triumfer och stora minnesvärda europeiska matcher. Dess distinkta atmosfär och entusiastiska stöd gör det till en skrämmande plats för besökande lag och en källa till stolthet för staden Neapel.

* Stadion renoverades omfattande 1989 för VM 1990 och återigen 2018

* Efter Diego Maradonas död 2020 föreslog Neapels borgmästare Luigi de Magistris och Napolis president Aurelio De Laurentiis namnbyte.

5. Stadio Artemio Franchi

Stadionnamn: Stadio Artemio Franchi
Öppnade: 1931
Kapacitet: 43 147
Hemmalag: ACF Fiorentina
Stad: Florens
Ägare: Florens kommun

På 5:e plats i listan bland dom största fotbollsarenorna i Italien har vi Stadio Artemio Franchi. Denna ikoniska stadio är hem för ACF Fiorentina, en anrik fotbollsklubb baserad i Florens som haft betydande framgång i den italienska fotbollshistorien. Även en klubb som en av Italiens bästa fotbollsspelare genom tiderna spelat i, nämligen Roberto Baggio.

Stadion, uppkallad efter den tidigare italienska fotbollsförbundets president, Artemio Franchi, har en kapacitet på över 43 000 åskådare. Den invigdes 1931 och har sedan dess genomgått flertalet renoveringar, inklusive uppgraderingar inför fotbolls-VM 1990 som spelades i Italien.

* Stadion är byggd helt av armerad betong med ett 70 meter torn som bär stadions flaggstång

* Det officiella publikrekordet är 58 271 den 25 november 1984, Serie A-match mellan Fiorentina och Inter.

* 27 oktober 1954 så sitter 10 000 personer på arenan när dom säger sig se UFO komma över arenan

6. Juventus Stadium

Stadionnamn: Juventus Stadium
Öppnade: 2011
Kapacitet: 41 507
Hemmalag: Juventus FC
Stad: Turin
Ägare: Juventus FC

Juventus Stadium räknas till en av de största fotbollsarenorna i Italien och är hemmaplan för den klassiska klubben Juventus Football Club, ett kraftpaket inom italiensk fotboll med bas i Turin. Konstruktionen av stadion påbörjades 2009 och slutfördes 2011, med invigningsmatchen den 8 september 2011.

Fotbollsarenan designades av arkitekten Hernando Suárez och byggdes på platsen för den tidigare Stadio delle Alpi. Juventus Stadium har en kapacitet på över 41 000 åskådare och har toppmoderna faciliteter, inklusive ett museum tillägnat klubbens historia.

Juventus FC har spelat sina hemmamatcher på denna moderna arena sedan öppningen och varit värd för många Serie A-matcher och stora cup matcher som UEFA Champions League-möten. Arenans innovativa design och passionerade atmosfär gör den till en symbol för Juventus dominans inom italiensk fotboll och ett måste att besöka för fotbollsfans över hela världen.

* Stadion kan producera den elektricitet den behöver med hjälp av solenergi som fångas upp genom solcellspaneler;

* Museet har varit en populär plats av intresse för besökare på stadion. Fyra månader efter öppnandet registrerades cirka 40 000 besökare.

* En 70-minuters guidad rundtur på stadion erbjuds varje dag. Gästerna tas runt för att se omklädningsrummen, faciliteterna, museet och planen

7. Stadio Ettore Giardiniero – Via del Mare

Stadionnamn: Stadio Via del Mare
Öppnade: 1966
Kapacitet: 40,670
Hemmalag: U.S. Lecce
Stad: Lecce
Ägare: Lecce kommun

I Lecce, staden som dateras så långt tillbaka som före kristus och som blomstrade under romartiden ligger denna stora italienska fotbollsarena, som tar emot över 40 000 åskådare. Denna fotbollsarena ligger precis vid utkanten av staden och längs motorväg SP 364 som sträcker sig ut mot adriatiska havet.

See also  FIGHTEN: Hur Man Slår Bookies - (Bäst Strategi "Slå Bookmakers")

Via del Mare arenan byggdes 1966 och har sedan dess byggande renoverats flertalet gånger. Det här är hemma arena för Lecce fotbollsklubb som grundades redan 1908 och som spelat i högsta ligan Serie A flertalet säsonger. Sittplatserna på läktaren är färgade röda och gula (färgerna i U.S. Lecce).

Den 1 november 2007, under en vanlig träning på denna fotbollsarena så slog blixten ner i marken och dödade Antonio De Giorgi, en U.S.A. Lecce-materialförvaltare.

* Stadion var värd för ett tal av påven Johannes Paulus II 1994.

* Pressrummet namngavs efter den lokala journalisten Sergio Vantaggiato, som dog under tragiska omständigheter i augusti 2007

8. Stadio Marc’Antonio Bentegodi

Stadionnamn: Stadio Marc’Antonio Bentegodi
Öppnade: 1963
Kapacitet: 39 211
Hemmalag: Hellas Verona FC och Chievo Verona
Stad: Verona
Ägare: Verona kommun

Stadio Marc’Antonio Bentegodi ligger i den pulserande staden Verona och kommer med på plats 8 i listan på dom största fotbollsarenorna i Italien. Arenan byggdes 1963 och har det varit en betydande idrottsplats i regionen i över sex decennier.

Verona är en stad med en lång och rik historia och inte bara känd för sin fotboll utan även en stad känd för romatik och kärlek. Stadion är hem för Serie A-klubben, Hellas Verona och den tidigare klubben Chievo Verona.

Med en sittkapacitet på över 39 000 åskådare fungerar den som en formidabel slagplats för spännande matcher och minnesvärda sportevenemang som samlar stadens fotbollsentusiaster.

* Stadion är uppkallad efter den historiska välgöraren av Veronese sport, Marcantonio Bentegodi

* Här spelar damlaget Bardolino Verona, ungdomslagsmatcher, rugbymatcher, friidrottsevenemang och ibland musikaliska konserter

9. Stadio San Filippo – Franco Scoglio (Saint Philip Stadium)

Stadionnamn: Stadio San Filippo
Öppnade: 2004
Kapacitet: 38 722
Hemmalag: A.C.R. Messina
Stad: Messina
Ägare: Messina kommun

Stadio San Filippo är en fotbollsstadio känd för sin livliga atmosfär och passionerade fans och ligger i staden Messina, som också är Siciliens 3:e största stad.  Arenan började byggas redan 1990 men tog hela vägen fram till 2004 innan den öppnades.

Den här vackra och annorlunda fotbollsarenan är hem till Fotbollsklubben Messina. Det var också här som jordbävningen ägde rum 28 december 1908 i sundet och som följdes av en 12 meter hög tsunami. I staden så förstördes 90 % av byggnaderna och 70 000 personer av de 130 000 invånarna uppskattas ha omkommit.

Om du är på vägarna runt Sicilien och Messina så rekommenderas ett besök på denna unika fotbollsarena.

* Det finns ingen löparbana runt fotbollsplanen, och sikten är mycket bra i varje sektor.

* Stadion namnet kommer från området Messina där det byggdes

10. Stadio Renato Dall’Ara

Stadionnamn: Stadio Renato Dall’Ara
Öppnade: 1927
Kapacitet: 36 713
Hemmalag: Bologna F.C. 1909
Stad: Bologna
Ägare: Bologna kommun

Stadio Renato Dall’Ara är en berömd fotbollsarena som kännetecknas av sin traditionella skålform och imponerande arkitektur.
Arenan ligger i staden Bologna och byggdes redan 1927. Staden har en rik historia, som går tillbaka till antika romartiden, och har varit ett centrum för handel och kultur genom århundradena.

Stadion har bevittnat historiska händelser, inklusive matcher under fotbolls-VM 1934 som då hölls i Italien. Bologna F.C. 1909 är hemmalaget som spelar på Stadio Renato Dall’Ara. Detta lag har en rik historia och är en av de äldsta fotbollsklubbarna i Italien. Giuseppe Signori, en känd italiensk fotbollsspelare, är en av de berömda spelarna förknippade med Bologna F.C. 1909.

* Stadion var värd för matcher i både 1934 FIFA World Cup och 1990 FIFA World Cup.

* Beläget i stadsdelen Saragozza, cirka 3,5 km från stadens centrum

11. Stadio Renzo Barbera

Stadionnamn: Stadio Renzo Barbera
Öppnade: 1932
Kapacitet: 36 349
Hemmalag: U.S. Città di Palermo
Stad: Palermo
Ägare: Palermo kommun

Palermo är Siciliens största stad och huvudstad. Här finns den Sicilianska maffia familjen Cosa Nostra och du hittar även ett par av inspelningsplatserna till den storslagna maffia filmen Gudfadern vid detta område.

See also  LISTAN: 10 Bästa Casinostäderna i Europa - ("Res & Spela")

Men det är också här som du hittar Stadio Renzo Barbera, också känd som La Favorita och är hemma arena för Palermo FC och byggdes under fascist eran i Italien 1932 och ligger på 11:e plats bland Italiens största fotbollsarenor.

Stadion har varit värd för många historiska evenemang, inklusive matcher under 1990 FIFA fotbolls VM som spelades i Italien. Arenan byggdes om inför fotbolls VM 1990 då också en tragisk olycka inträffade under arbetets gång, vilket ledde till att fem byggnadsarbetare avled.

* Stadion användes ofta som en konsertlokal under 1980-talet

* 1936 döptes stadion om till Stadio Michele Marrone, till minne av en soldat som dödades under det spanska inbördeskriget.

12. Stadio Comunale Luigi Ferraris

Stadionnamn: Stadio Comunale Luigi Ferraris
Öppnade: 1911
Kapacitet: 36 599
Hemmalag: Genoa C.F.C., U.C. Sampdoria
Stad: Genoa
Ägare: Genuas kommun

Stadio Comunale Luigi Ferraris är en historisk fotbollsarena känd för sin klassiska skåldesign och passionerade italienska fotbollsatmosfär.
Arenan ligger i staden Genoa och byggdes så tidigt som 1911. Den här vackra arenan har givit Italien många historiska fotbolls händelser, inklusive arrangemanget fotbolls-VM 1934 som hölls i Italien.

Det här är också arenan där matcher under fotbolls VM 1990 spelades, Costa Rica, Skottland och Sverige spelade sina matcher från Grupp C här. Arenan har varit hemma arena för Genoa sedan öppnandets 1911 och 1946 blev detta även hemmaplan för Sampdoria som grundades samma år. Om du besöker Genoa och denna arena kan du även passa på att njuta deras utsökta rätter med bland annat pesto och focaccia.

* Den högsta publiken på Luigi Ferraris var 60 000 den 27 februari 1949, för en match mellan Italien och Portugal

* Derbyna mellan de båda Genualagen kallas “Derby della Lanterna“, som anspelar på Genuas fyr

13. Stadio Nereo Rocco

Stadionnamn: Stadio Nereo Rocco
Öppnade: 1992
Kapacitet: 32 420
Hemmalag: U.S. Triestina Calcio 1918
Stad: Trieste
Ägare: Trieste kommun

Stadio Nereo Rocco är en vacker fotbollsarena belägen i Trieste. Den är hemma arena för Triestina Fc och arenan har fick sitt namn efter den tidigare spelare och tränaren Nereo Rocco. Arenan är inte alltför gammal och byggdes 1992 och tar in över 30 000 åskådare.

Stadion ligger precis bredvid ett stort köpcentrum och ligger även jämte Palazzo dello sport Cesare Rubini, inomhusarenan där basketlaget Pallacanestro Trieste spelar sina hemmamatcher och som kan ta emot 6 943 åskådare. Det här är även platsen för dig att besöka om du gillar kaffe, då staden är full av gamla cafen.

* Känd för att ge bra sikt över fotbollsmatchen vart du än sitter

* En mycket modern arena känd för sin karaktär och branta läktare

14. Stadio Euganeo

Stadionnamn: Stadio Euganeo
Öppnade: 1994
Kapacitet: 32 336
Hemmalag: A.C. Padova
Stad: Padua
Ägare: Padua kommun

På 14:e plats bland Italiens största fotbollsarenor ligger Stadio Euganeo. Det här är hemma arenan för Padova A.C men har även varit spelplats för flera andra italienska fotbollsklubbar såsom Cittadella och Treviso. Denna arena byggdes 1994 och ersatte en tidigare arena, den gamla och historiska Appiani-stadion som då tog emot 24 000 åskådare.

Staden Padua ligger ett par mil från den världskända kärleksstaden Venedig och i Padua har man funnit att folk bott sedan långt innan kristi födelse. Så om du besöker denna fotbollsarena så bör man också passa på att besöka den gamla staden med alla läckra restauranger och se alla historiska byggnader och kyrkor. Bland annat så hittar du här Prato della Valle som är ett av Europas största torg.

* Det används också för friidrott, konserter, rugby league och rugby union

* Bon Jovi, Metallica och Rammstein har uppträtt på denna fotbollsarena

Comments are closed.