Fibonacci Systemet

Leonardo Pisano Fibonacci var en italiensk numeriker som reste till Nordafrika för att studera. Han är ett mysterium då inte många saker är kända kring hans familj eller honom själv. Inte ens ett porträtt av honom finns. Det man vet är att han föddes på 1200-talet runt 1170. Han skrev många böcker och är hjärnan bakom Fibonacci systemet.

Historia

Det var Fibonaccis talang som introducerade decimalsystemet för världen. Fibonacci hittade faktiskt decimalsystemet medan han studerade. Decimalsystemet har sina rötter i det Hindu-arabiska siffersystemet. Men på den tiden använde folk romerska siffror. Dessa system är väldigt olika när man jämför dem med varandra.

Det som skiljer dem åt är siffran 0. Det romerska systemet sträcker sig från 1-9 medan decimalsystemet sträcker sig från 0-9. På grund av detta så lade han stor vikt vid att använda decimalsystemet. Han introducerade sitt nylärda system i boken Liber Abaci.

Det var denna bok som först visade världen Fibonaccital och Fibonacci sekvensen. En intressant fakta om den är att sekvensen inte fick sitt namn fören på 1870-talet.

Fibonaccis Talföljd

Fibonaccis talföljd är gjord av följande nummer: 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, och så vidare. Du kan hitta det nästkommande numret genom att addera de två numren innan det i talföljden. Se på exemplen nedan för att se hur du kan hitta nästkommande nummer:

Addera de två första numren i sekvensen och få 2 (1+1=2).

Försök nu att addera de två tal som kommer före 3 för att få 3 (1+2=3).

Du kan hänvisa till sekvensen när du vill ha nästkommande nummer. Kom bara ihåg att för att få nästa nummer så adderar du de två som kommer innan i sekvensen.

Du vill ha svaret 34, vad ska du då addera? Du behöver addera siffrorna 13 och 21 som tillsammans blir 34 enligt 34 (13+21=34).

Försök nu själv!

Att förstå hur man får nästa siffra är inte så svårt och kräver endast att en person har grundläggande matematiska egenskaper. Detta system fick en stor mängd följare bland sin tids matematiker och lärde. Förutom dessa fann systemet snart också en annan stor grupp följare – spelare.

Hur fungerar systemet?

Systemet började få ett rykte om sig bland spelare som handlade om att det var ett effektivt system för att spela roulette. Systemet är designat för jämna pengar insatser och inte insatser på enskilda siffror. Exemplet nedan visar hur systemet fungerar med en enhet = $10:

* Du satsar $10 och förlorar rundan.

* Sedan satsar du $20 och förlorar igen (1+1=2).

* Nu satsar du $30 och förlorar igen (2=1=3).

* Till sist satsar du $50 och vinner (2=3=5),varvid du återgår till att satsa $10.

Låt såga att du förlorar den andra rundan. Vid den tredje rundan så kommer du att lägga ihop insatsen i först och andra rundan för att få tredje rundans insats. Efter att du vunnit en omgång så satsar du samma mängds som du gjorde i första omgången. På detta sätt kommer du vinna tillbaka vad du förlorar och få ett nollresultat.

Felet

Om du förlorar fler gånger än du vinner så kan förlusterna vara stora. Till exempel, om du satsar en ansenlig summa pengar efter att förlorat 3 gånger så risker du att förlora mycket pengar. Därför är det rekommenderat att satsa smått.

Systemet kan användas till kasinospel såsom baccarat, blackjack och Craps. Känn dig välkommen att testa systemet själv.