LISTA: 13 Största & Bästa Fotbollsarenor i Spanien – (Rankad & Granskad)

Vilka är Spanien största fotbollsarenor? Spanien är ett land med en stark kultur av fotboll och på läktarna runt om i landet så får man känna av dess magiska atmosfär. I den här artikeln kommer vi att utforska de största arenorna i Spanien. Så följ med oss på en resa genom hjärtat av spansk fotboll när vi upptäcker arenor som har fångat hjärtan hos fans över hela världen.

🇪🇸 ⚽ – Arenan som tar emot nästan 100 000 människor och kostade över 100 tusen miljoner att bygga

🇪🇸 ⚽ – Stadion som knäcktes av Spanska inbördeskriget kriget men byggdes upp igen

🇪🇸 ⚽ – I skrivande stund har Spaniens landslag aldrig förlorat en enda match på denna arena

🇪🇸 ⚽ – Arenan designades redan 1912 och tar idag emot 60 000 åskådare efter flera renoveringar.

Vad är väl skönare än att besöka en riktigt fin fotbollsarena? Är du ute efter att besöka en klassisk eller moderna arena så är Spanien ett land för dig, här finns alla olika arena varianter.

Spanien är också en av fotbollsligorna som drar till sig mycket spel och se till att spela på dom bästa spelmarknaderna för La liga för att maximera dina vinstchanser.

1. Camp Nou

Stadionnamn: Camp Nou
Öppnade: 1957
Kapacitet: 105,000
Hemmalag: FC Barcelona
Stad: Barcelona
Ägare: FC Barcelona

Camp Nou ligger i Barcelona, Spanien, en livlig metropol känd för sin distinkta katalanska kultur, fantastiska arkitektur och pulserande gatuliv. Sedan invigningen 1957 har Camp Nou stått som ett historiskt landmärke i fotbollsvärlden och fungerat som hemmaarena för FC Barcelona, en av Spaniens mest framgångsrika och älskade fotbollsklubbar.

Med en kapacitet på över 105,000 sittplatser har Camp Nou stolt titeln som den största fotbollsarenan i Spanien. Under åren har denna ikoniska plats bevittnat många historiska ögonblick och legendariska matcher, vilket befäst dess status som en vördad institution i det globala fotbollssamhället. Här är också fotbollsarenan där några av världen bästa fotbollsspelare regerar.

* Att bygga Camp Nou beräknas kostat mer än €1.73 billion

* Stadion var inspirerad av De Kuip, hemmaplan för Feyenoord Rotterdam

2. Santiago Bernabéu

Stadionnamn: Santiago Bernabéu Stadium
Öppnade: 1947
Kapacitet: 83 186
Hemmalag: Real Madrid CF
Stad: Madrid
Ägare: Real Madrid CF

Santiago Bernabéu Stadium är den ikoniska hemmaplanen för spanska storklubben Real Madrid, ett av de mest framgångsrika fotbollslagen i världen. Den invigdes 1947 och har sedan dess genomgått flertalet renoveringar, vilket nu gjort den till en av dom mest modern fotbollsarenorna i Europa.

Med en kapacitet på över 81 000 åskådare så står den sig på listan som den näst största fotbollsarenan i Spanien och lockar fotbollsturister från hela världen. Arenan ligger i norra delen av Madrid, som också är Spaniens huvudstad. Med en befolkning på över 3,2 miljoner människor så är det ofta som denna arena drar storpublik.

*  Arenan blev framröstad till världens finaste arena i Rom 200

*  Arenan är uppkallad efter den historiska välgöraren av Veronese sport, Marcantonio Bentegodi

3. Metropolitano

Stadionnamn: Metropolitano Stadium
Öppnade: 1994
Kapacitet: 70 460
Hemmalag: Atlético Madrid
Stad: Madrid
Ägare: Atlético Madrid

Metropolitano arenan är Spaniens tredje största fotbollssarena och rymmer cirka 70 000 åskådare. Denna arena hittar du också i Madrid. Denna fotbollsstadio byggdes som en del av Madrids misslyckade försök att vara värd för friidrotts-VM 1997.

2004 stängdes den på grund av stadens misslyckade på att få arrangera OS 2016 och 2013 överläts den i Atlético Madrids ägo som nu har den som hemmaplan, klubben som är en av Spaniens främsta fotbollsklubbar

See also  10 av Englands Bästa Fotbollsmålvakter Genom Tiderna

Dess omgivningar erbjuder en blandning av moderna faciliteter, historiska landmärken och livliga stadsdelar. Om du råkar vara i Madrid rekommenderas starkt ett besök på Metropolitano för en oförglömlig fotbollsupplevelse.

* 17 mars 2019 spelade spanska damligamatchen Atlético Madrid och Barcelona, med 60 739 åskådare

* Stadion var också den första som hade 100 % LED belysning i världen.

4. Stadion Benito Villamarín

Stadionnamn: Estadio Benito Villamarín
Öppnade: 1929
Kapacitet: 60 721
Hemmalag: Real Betis Balompié
Stad: Sevilla
Ägare: Real Betis Balompié

Estadio Benito Villamarín är hemmaarenan för Real Betis Balompié, en av de äldsta och mest kända fotbollsklubbarna i Spanien baserad i Sevilla. Med en kapacitet på över 60 000 åskådare rankas den bland de största fotbollsarenorna i Spanien. Stadion invigdes 1929 och har genomgått flera renoveringar under åren för att möta modern standard.

Uppkallad efter en tidigare klubbpresident, Benito Villamarín, har den bevittnat många minnesvärda matcher och händelser, inklusive internationella matcher, krig och inhemska ligor. Stadion ligger i hjärtat av Sevilla och fungerar som en samlingspunkt för fotbollsentusiaster och en symbol för stadens idrottsstolthet och sin långa historia.

* Redan 1912 hade den spanska arkitekten Aníbal González Álvarez-Ossorio en första design av en stadion

* Stadion drabbades av stora skador som ett resultat av Spanska inbördeskriget kriget och krävde renovering 1936-1939

5. La Cartuja – Sevilla Olympiastadion

Stadionnamn: La Cartuja Stadium
Öppnade: 1999
Kapacitet: 57 169
Hemmalaget: Olika nationella och internationella evenemang; används ibland av Sevilla FC och Real Betis Balompié
Stad: Sevilla
Ägare: Flertalet

På 5:e plats som en av de största fotbollsarenorna i Spanien har vi La Cartuja Stadion. Även om det inte är hemmaplan för någon specifik klubb, så används La Cartuja Stadion till flertalet andra sportevenemang och konserter, annars så används den när Spaniens landslag spelar matcher.

Arenan är belägen i Sevilla och har en kapacitet på över 57 000 åskådare, vilket gör den till en av de största fotbollsarenorna i Spanien. Stadion byggdes ursprungligen för att vara värd för friidrotts-VM 1999.

La Cartuja Stadiums historia är sammanflätad med betydelsefulla sportögonblick, vilket befäster dess rykte som en framstående arena i Spanien. Dess moderna faciliteter och vidsträckta layout gör det till ett populärt val för värd för stora evenemang som lockar till sig åskådare och idrottare från hela världen.

* Det var platsen för UEFA-cupfinalen 2003 mellan Celtic och Porto.

* Det spanska fotbollslandslaget använder ibland stadion för hemmamatcher

6. Lluís Companys

Stadionnamn: Lluís Companys Stadium
Öppnade: 1929
Kapacitet: 55 926
Hemmalag: RCD Espanyol
Stad: Barcelona
Ägare: Barcelonas kommun

RCD Espanyol är en framstående fotbollsklubb baserad i Barcelona och spelar på denna arena med namn Lluís Companys Stadium som räknas till en av de största fotbollsarenorna i Spanien. Stadion byggdes 1929 och var ursprungligen känd som Estadi de Montjuïc.

Den genomgick betydande renoveringar för olympiska sommarspelen 1992, inklusive utbyggnad av en ny huvudläktare och en ökning av sittplatser till över 40 000 åskådare. RCD Espanyol har kallat Lluís Companys Stadium sitt hem sedan dess invigning och denna arena har hunnit med att vara värd för otaliga inhemska och internationella matcher.

Arenans historia återspeglar Barcelonas sportarv och fungerar som en plats för olika fotbollsmatcherr och kulturevenemang. Dess centrala läge och moderna faciliteter gör det till en populär destination för fotbollsentusiaster och besökare till Barcelona.

* Det var tänkt att vara värd för folkets olympiaden 1936, ett protestevenemang mot de olympiska sommarspelen 1936 i Berlin, men evenemanget måste ställas in på grund av det spanska inbördeskrigets utbrott.

See also  LISTA: 9 Bästa Spelmarknaderna För Svenska Allsvenskan - ("YES")

* Arenan fungerade som hemmaplan för Espanyol från 1997 till 2009.

7. San Mamés Stadium

Stadionnamn: San Mamés Stadium
Öppnade: 2013
Kapacitet: 53 331
Hemmalag: Athletic Club Bilbao
Stad: Bilbao
Ägare: San Mamés Barria, S.L

San Mamés Stadium byggdes 2013 och räknas till en av de största fotbollsarenorna i Spanien och som är belägen i den livliga staden Bilbao, känd för sitt industriella arv och baskiska kultur. I Bilbao finns många museum att besöka om du tröttnar på fotboll.

Denna vackra spanska fotbollsarena är hem till Athletic Club Bilbao, en av Spaniens äldsta och mest anrika fotbollsklubbar. Med en sittkapacitet på över 53 000 åskådare ger arenan en skön stämning när domaren blåser igång matcherna.

Dess moderna arkitektur och toppmoderna faciliteter gör det till en spelplats inte bara för fotboll utan även för kultur- och andra underhållningsevenemang. San Mamés Stadium står som ett bevis på Bilbaos varaktiga kärleksaffär till fotboll.

* I augusti 2017 öppnade Athletic sitt nya klubbmuseum på stadion. Museet presenterar mer än 1000 originalföremål och 900 filmer

* Den 5 november 2015 belönades San Mamés som Årets Sportbyggnad i World Architecture Festival som hölls i Singapore

8. Mestalla Stadium

Stadionnamn: Mestalla Stadium
Öppnade: 1923
Kapacitet: 49 430
Hemmalag: Valencia CF
Stad: Valencia
Ägare: Valencia CF

Mestalla Stadium är hem för Valencia CF, en av de mest framstående fotbollsklubbarna i Spanien. Med en sittkapacitet på över 49 000 åskådare så ligger den på 8:e plats som den största fotbollsarenan i landet. Stadion har en lång och rik historia då den invigdes redan 1923 och har med det hunnit med många minnesvärda fotbollsmatcher.

Namnet till denna fotbollsarena kommer från den historiska bevattningskanalen Mestalla, som utvecklades under den arabiska dynastin mellan 10- och 1000-talen.

Staden Valencia i sig är djupt sammanflätad med sport, med en levande sportkultur och värd för stora evenemang som Valencia Marathon och Formel 1 European Grand Prix.

* Den norra läktaren på stadion är känd för sin mycket branta sektion

* Stadion var en av arenan för fotbolls-VM 1982 (känd som Luis Casanova Stadium vid tiden för turneringen)

9. Ramón Sánchez Pizjuán Stadium

Stadionnamn: Ramón Sánchez Pizjuán Stadium
Öppnade: 1958
Kapacitet: 42 714
Hemmalag: Sevilla FC
Stad: Sevilla
Ägare: Sevilla FC

Ramón Sánchez Pizjuán Stadium, allmänt känd som Estadio Ramón Sánchez Pizjuán, är en berömd fotbollsstadio belägen i Sevilla, Spanien, känd för sin livliga atmosfär och passionerade supportar. Sevilla, som ligger i Andalusien är en stad genomsyrad av fotbollskultur, känd för sitt passionerade stöd till både Sevilla FC och Real Betis Balompié.

Den här fotbollsarenan byggdes 1957 och öppnade sina dörrar 1958 och har nu en kapacitet på cirka 42 714 åskådare.
Stadion har bjudit på många historiska ögonblick i Sevilla FCs historia. Många kända spelare har prytt planen på Ramón Sánchez Pizjuán Stadium, inklusive Diego Maradona, som spelade för Sevilla FC under säsongen 1992-1993.

* Stadion har smeknamnet “La Bombonera

* I skrivande stund har Spaniens landslag aldrig förlorat en enda match i denna arena

10. Estadi Cornellà-El Prat

Stadionnamn: Estadi Cornellà-El Prat – Stage Front Stadium
Öppnade: 2009
Kapacitet: Cirka 40 000
Hemmalag: RCD Espanyol
Stad: Cornellà de Llobregat
Ägare: RCD Espanyol

Estadi Cornellà-El Prat är en modern fotbollsstadio som ligger i Cornellà de Llobregat (Barcelona). Arenan är känd för sin eleganta design och toppmoderna faciliteter och byggdes 2009 och tog över 3 år att färdigställa. Idag är arenan känd för sitt goda rykte.

See also  Älskar du Europeisk Fotboll? Få ett Gratis spel hos 888sport

Arenan ligger perfekt belägen i Barcelona längs med motorvägen A2 och granne med Centro Comercial Splau, vilket är ett stort köpcentrum. Runt omkring hittar du fler inomhusarenor för andra sporter och fler mindre fotbollsplaner.

ERCD Espanyol, en av de mest framstående fotbollsklubbarna i Spanien spelar sina hemmamatcher på Estadi Cornellà-El Prat. En annan mindre klubb med namn Unión Esportiva Cornellà spelar även sina matcher här.

* Det tog tre år att bygga och kostade cirka 60 miljoner euro

* Den fick pris som Venue of the Year vid Stadium Business Awards den 18 juni 2010 i Dublin

11. Anoeta Stadium

Stadionnamn: Anoeta Stadium
Öppnade: 1993
Kapacitet: 39 313
Hemmalag: Real Sociedad
Stad: San Sebastián
Ägare: San Sebastián kommun

Anoeta Stadium, även känd som Reale Arena av sponsringsskäl, är en modern fotbollsarena som ligger i San Sebastián, Spanien, känd för sin distinkta design och livliga atmosfär. Anoeta Stadium byggdes 1993 och tog ungefär tre år att färdigställa.

San Sebastián, som ligger i Baskien i Spanien är en pittoresk stad också känd för sina fantastiska stränder, kulinariska läckerheter och rika kulturarv. Staden har en djup koppling till fotboll där Real Sociedad är en integrerad del av dess idrottsidentitet.

En av de kända spelarna förknippade med Real Sociedad är Xabi Alonso, som började sin professionella karriär i klubben innan han fortsatte med en framgångsrik karriär i klubbar som Liverpool, Real Madrid och Bayern München. Xabi Alonso ingår även i listan över Spanien bästa fotbollsspelare genom tiderna.

* Arenan har också använts för konserter och för en och annan Heineken Cup rugby

* Anoetas byggkostnader sades uppgå till 3 miljarder pesetas (motsvarande 21 miljoner euro vid den tiden)

12. Estadio La Romareda

Stadionnamn: Estadio La Romareda
Öppnade: 1957
Kapacitet: 33 608
Hemmalag: Real Zaragoza
Stad: Zaragoza
Ägare: Zaragoza Kommun

Estadio La Romareda är en historisk fotbollsarena som ligger i hjärtat av Zaragoza och omgivet av stadens livliga gator och kulturella landmärken. Real Zaragoza är fotbollsklubben som spelar sina hemmamatcher på Estadio La Romareda och den tar emot över 30 000 åskadare och har ett snitt på över 20 tusen när Zaragoza spelat sina matcher här.

Estadio La Romareda byggdes 1957 och har varit spelplats till många historiska fotbollsmatcher, inklusive Copa del Rey-finaler och UEFA-matcher. Arenan gjorde betydande uppgraderingar både 1977 och 1982.

* La Romareda föreslogs som Olympiastadio när Jacas misslyckade bud på vinter-OS 2014 gjordes.

* Den här arenan stoltserar med det bisarra anspråket att ha Europas djupaste målnät, som sträcker sig fyra meter bakåt.

13. Estadio Municipal de Riazor

Stadionnamn: Estadio Municipal de Riazor (Estadio ABANCA-RIAZOR)
Öppnade: 1944
Kapacitet: 34 889
Hemmalag: RC Deportivo de La Coruña
Stad: A Coruña
Ägare: Coruña Kommun

Estadio Municipal de Riazor är en kompakt arena som samlar åskådarna, den byggdes 1940 och är en historisk fotbollsarena belägen i A Coruña som också är känd för sin natursköna kustmiljö och livliga fotbollsatmosfär.

A Coruña, som ligger i regionen Galicien i Spanien har en stark fotbollstradition och är känd för sin pittoreska kustlinje, antika romerska fyr och livliga hamn.

RC Deportivo de La Coruña, en av de bästa fotbollsklubbarna i Spanien, spelar sina hemmamatcher på Estadio Municipal de Riazor. Klubben har en rik och lång framgångsrik historia, med bland annat La Liga-titlar och Copa del Rey-triumfer.

* Stadion höll tre matcher i grupp 1, en av sex grupper i gruppspelet i fotbolls-VM 1982.

* Har renoverats flertalet gånger sedan arenans byggandes 1982, 1995–1998, 2018

Comments are closed.