LEGOLAS – Fakta om Travhästen – (“Folkäraste Hästen”)

1. Fakta

Födelsedag: 31 maj 1978 (levde till 26 juli 2004)
Ras: Varmblod, valack
E: Glasgow
U: Karolina J
UE: Pay Dirt
Uppfödare: Benny Lundin
Ägare: Marko Anic
Tränare: Thomas Nilsson
Hemmabana: Åby

Varmblodstravaren Legolas var en stor anledningar till en explosion i svenskt travintresse under 80- och 90-talen. Genom att inleda sin karriär med seger i lopp efter lopp blev han snabbt en omtalad travhäst.

BETTA PÅ HÄSTAR – Travsidor med dom Bästa Oddsen – (SPELARNAS FAVORITER)

Att han dessutom hade en skörhet, som gjorde honom svår att träna, ett temperament, som gjorde att han var tvungen att kastreras och ett namn, som för tankarna till sagornas värld, är Legolas en legend, som kommer att leva vidare i travvärlden under en lång tid framöver.

1

Alltid fasta trav odds

Livstreama lopp från ditt konto

Trav & galopp från hela världen

SPELA HÄR

18+ | Spela ansvarsfullt | Stodlinjen.se | Regler & villkor gäller

2

Betta på vinnaren av kuskligan

Höga odds för trav gamblers

Bra erbjudanden för nya spelare

SPELA HÄR

18+ | Spela ansvarsfullt | Stodlinjen.se | Regler & villkor gäller

3

Njut av fasta trav odds

Livestream tillgänglig

Lopp från hela världen

SPELA HÄR

18+ | Spela ansvarsfullt | Stodlinjen.se | Regler & villkor gäller

4

Ett spelbolag med stil

Fasta trav odds till alla

Många spelformer

SPELA HÄR

18+ | Spela ansvarsfullt | Stodlinjen.se | Regler & villkor gäller

2. Från liten och skör till travsportens kung

Den 31 maj 1978 födde Karolina J ett hingstföl i Slättåkra norr om Halmstad hos uppfödaren Benny Lundin. Han döptes efter J.R.R. Tolkiens alvprins Legolas. Och även hästen Legolas skulle för en tid bli kung i svenskt trav. Detta kunde man dock inte förutspå med ett ögonkast på det unga fölet – han skadade sig lätt och blev ofta sjuk.

See also  TRAV V64 - Så fungerar & Spelar du V64 - (STEG FÖR STEG)

TRAV EXPERTEN – Så Vinner du på Trav – (HEMLIGHETEN)

Dessutom hade han ett svårt temperament, vilket gjorde att man snabbt bestämde att han skulle kastreras. Det var travtränaren Thomas Nilsson, som ändå såg att det fanns talang hos den unga hästen. Han försökte övertyga Marco Anic om att köpa Legolas och till sist gjorde han det.

Anic tyckte att Legolas var liten och klen, men att han hade snälla ögon. Hästen skulle emellertid snart visa sig vara en riktig kämpe, som gjorde allt för att vinna.

TRAVHÄST GUIDEN – Travhäst – (Guiden till Travhästen) – FÖRKLARING

3. Vinnare från första stund

Legolas ansågs stark nog att börja tävla först efter att han fyllt fyra år. I maj 1982 startade han i sitt första lopp och vann. Därefter fortsatte Legolas att segra i lopp efter lopp. Efter 18 lopp, och efter att ha stått som vinnande häst på samtliga lopp han startat i på svenska travbanor, hade ryktet om den obesegrade hästen nått USA och Legolas blev inbjuden till VM i New York på Roosevelt Raceway.

KÄND TRAVHÄST – Läs om Travhästen “COMMANDER CROWE” – (FAKTA)

De bad då om att han inte skulle köra fler tävlingar innan det var dags för världsmästerskapen, för att han säkert skulle komma dit obesegrad. Han fick dock köra ännu ett lopp i Halmstad innan det var dags och även detta vann han.

KÄND TRAVHÄST – Läs om Travhästen “COPIAD” – (FAKTA)

På plats i New York kämpade Legolas tappert, men segern fick han lämna till den franska storstjärnan Ideal du Gazeau, som ansågs vara världens bästa travhäst och som slutligen lyckades bryta Legolas segerrad. Legolas slutade tvåa i VM 1983. Vid det här laget hade Legolas redan hunnit bli omåttligt populär hos svenska folket.

See also  SOLVALLA: Besök Stockholms Travbana i Bromma - (GUIDE)

Legolas startade ofta segt och hamnade på efterkälken, men på slutspurten hände något och han rusade förbi sina motståndare. Samma år tävlade han om Åby Stora Pris, där han bjöd på ett omåttligt spännande upplopp mot hästen Snack Bar. Det krävdes ett målfoto för att avgöra vem som var segrare i loppet – och vinnare blev Legolas.

Han vann bland annat också C.Th Ericssons Memorial, FAMN-loppet och C.L. Müllers Memorial det året. Hästens omåttliga popularitet ledde till att ATG använde honom i sina reklamkampanjer och hans berättelse kom ut i bokform – alla kände till sagohästen Legolas.

KÄND TRAVHÄST – Läs om Travhästen “QUEEN L” – (FAKTA)

De kommande åren segrade Legolas i färre och färre lopp och 1987 blev hans sista tävlingsår innan han gick i pension. Han hade då med sig segrar, som dragit in 3 012 770 kronor. Under sin karriär hade han kommit att höja intresset för den svenska travsporten så pass mycket att ATG bestämde sig för att försörja honom med foder i resten av hans liv.

KÄND TRAVHÄST – Läs om Travhästen “EGO BOY” – (FAKTA)

Efter sin pension fick han ett lugnt och behagligt liv i hagarna på landet. Thomas Nilsson, hans tränare och kusk och hans skötare, Lotta Nilsson, fick säga farväl till sin gamle vän den 26 juli 2004. Den 26 år gamla Legolas tänder hade då blivit så dåliga att han inte längre kunde tugga maten och man fick ta beslutet att avliva honom. Han begravdes i Slättåkra intill sin mamma, Karolina J, 500 meter från gården där han växt upp,

See also  HELEN A JOHANSSON – Fakta Travkusken - ("Första Kvinnliga..")

4. Segrar och bedrifter

2013 valdes Legolas in i Hall of Fame, där historiens travstjärnor hyllas. Motiveringen var att han blivit en av Sveriges mest folkkära hästar genom tiderna. Legolas vann totalt 35 lopp av de 93 han startat i. Han placerade sig som tvåa i 20 av loppen och som trea i 10 av loppen. De största framgångarna för Legolas skedde under 1983. Här är några av de vinster och bedrifter, som Legolas lyckats med:

KÄND TRAVHÄST – Läs om Travhästen “VICTORY TILLY” – (FAKTA)

  • Han vann sina första 19 starter (20 på svenska travbanor).
  • Han blev redan som nykomling inbjuden till VM-loppet på Roosevelt Raceway i New York och slutade som tvåa.
  • Fick Carola Häggqvist som fadder på Artisttravet (som vanns av Legolas). Hon flög i helikopter till Solvalla och fick, tillsammans med kungen och drottningen, dela ut hans vinst.
  • Vann Åby Stora Pris inför rekordpublik 1983.
  • Fick hela Sverige att vilja spela V65 (som var dåtidens motsvarighet till dagens V75).
  • 2015 hyllades Legolas på sin hemmabana Åby med loppet Legolas Minne i samarbete med Thomas Nilsson, som tränade och körde honom.
  • Rekordtid på kortdistans 1.12,5 autostart och på medeldistans 1.14,2 autostart.

Comments are closed.