VEIJO HEISKANEN – Fakta om Travkusken – (“Finnen”)

1. Fakta

Född: 18 augusti 1959
Yrke: Travtränare och -kusk
Hemmabana: Vermo, Finland

NYA LISTAN – Travsidor med Bäst Odds – (SUPERGUIDE)

Veijo Heiskanen är en av Sveriges mest framgångsrika kuskar och han håller på med såväl träning som tävling. Bland spelare på sporten är han bland annat känd för sin offensiva körning, vilken ofta ger extra dramatik till loppen. Han har varit aktiv sedan början av 80-talet och driver idag en träningsanläggning tillsammans med två anställda, varav en är hans sambo – montéryttaren och kusken Beata Persson.

1

Alltid fasta trav odds

Livstreama lopp från ditt konto

Trav & galopp från hela världen

SPELA HÄR

18+ | Spela ansvarsfullt | Stodlinjen.se | Regler & villkor gäller

2

Betta på vinnaren av kuskligan

Höga odds för trav gamblers

Bra erbjudanden för nya spelare

SPELA HÄR

18+ | Spela ansvarsfullt | Stodlinjen.se | Regler & villkor gäller

3

Njut av fasta trav odds

Livestream tillgänglig

Lopp från hela världen

SPELA HÄR

18+ | Spela ansvarsfullt | Stodlinjen.se | Regler & villkor gäller

4

Ett spelbolag med stil

Fasta trav odds till alla

Många spelformer

SPELA HÄR

18+ | Spela ansvarsfullt | Stodlinjen.se | Regler & villkor gäller

2. Uppväxt och amatörträning i Kuopio

Veijo Heiskanens liv började den 18 augusti 1959 i den finländska staden Kuopio. Han pappa var amatörtränare och intresset för hästar startade när han var i 6-7-årsåldern. Kuopio var en fotbolls- och backhoppningsstad och han sysslade även med dessa sporter ett tag, men det blev hästsporten som tog överhanden i hans fall.

TRAVTIPS – “RAKA PUCKAR”

TRAV EXPERTEN – Vinn på Trav – (HEMLIGA TIPSEN)

Som liten fick han en del öknamn bland vännerna, då intresset var ganska udda, men det vande han sig vid. Som barn var Veijo Heiskanen full av nerver inför tävlingarna. Trots att deras hästar inte var särskilt bra och sällan vann följde han med och var så spänd att han ofta spydde innan loppen och folk trodde aldrig att den där pojken skulle kunna hålla på med trav.

See also  TRAVTRÄNARE: Alf Jonsson - Sundsvall (Attmar, Matfors) - FAKTA

Ändå kunde han inte hålla sig borta och med tiden försvann de värsta nerverna. I tonåren började Veijo Heiskanen tävla mycket, vilket inte gick något vidare. Men han trodde att bara han fick en chans med en bra häst skulle det gå bra. Sagt och gjort.

VINN PÅ TRAV – Hur Man Vinner på V75 – (TIPSEN)

Hans kompis pappa hade just köpt snabbloppshästen Pan Pride och Veijo Heiskanen bad om att få låna hästen, vilket pappan gick med på om han hämtade hästen själv.  Utan körkort och 16 mil bort lyckades han på något sätt få hästen till tävlingen, starta i loppet och köra hem sin första seger. Han var då 16 år gammal.

Veijo Heiskanen började sin träningsverksamhet som amatör i slutet av 70-talet/början av 80-talet på finska Tammerfors, där han under första helåret blev banchampionat.

  • LISTA PÅ Gratis Bonus Pengar
  • Här Spelar FOLK Trav På NÄTET
  • Dom BÄSTA Trav ODDSEN
  • Öka Dina VINSTER På TRAVSPEL

3. Flytten till Sverige

Första gången Veijo Heiskanen besökte en svensk travbana var 1967. Han öppnade tidigt ett gott öga till svenskt trav och läste på så gott han kunde med sina knappa svenskkunskaper. Vid ett besök på Jägersro använde han en vän som tolk och frågade dåvarande chefen, Claes Ahlström, om jobb på banan. Hösten 1981 började han där som proffstränare.

KÄND TRAVKUSK – Travkusken ALGOT SCOTT – (“Den Flitiga Våghalsen”)

Åren som följde lyckades han med flera stora bedrifter, såsom att:

  • Köra hem segern i Italiens största travlopp, Gran Premio Lotteria, med hästen Keystone Patriot.
  • I Elitloppet 1985 kom han tvåa med Rosalind’s Guy.
  • Nio år efter sin första vinst som 16-åring nådde Veijo Heiskanen sin 1000:e seger.
  • I slutet av 80-talet fick han köra Mack Lobell en hel del – dubbel elitloppsvinnare och en av historiens absolut bästa och snabbaste travhästar, med vilken han bland annat kom etta i Hugo Åbergs Memorial på Jägersro och VM (Yonkers International Trots) på Yonkers Raceway i New York.
See also  UMÅKERTRAVET: Besök Umeå ("Röbäck") Travbana - (GUIDE)

4. Upp och ner-karriär 

Veijo Heiskanen hann bedriva stora träningsrörelser på både Jägersro och Kalmartravet innan han nådde toppen som landets vinstrikaste kusk i slutet av 90-talet. Vid denna tid hade han startat en verksamhet med Kari Lähdekorpi på Åbys träningsanläggning Balltorp och 1999 fick han titeln Årets tränare.

KÄND TRAVKUSK – Travkusken UNO SWED – (“En Riktig Balanseringsmästare”)

Idag (2016) driver han sin rörelse vid Åby och har cirka 35 hästar i träning, vilket han tycker är lagom i hans ålder. Dock har verksamheten inte fungerat utan avbrott. 2005 chockade han travvärlden med att han slutar som travtränare. Han sade upp stall, hästar och personal för att ta en lång vila. Detta efter mycket hårt jobb och dålig lönsamhet samt en handled som bara fungerade till 50 procent och – ovanpå detta – allergi mot hästar.

Men han kunde inte hålla sig borta från branschen och när han träffat nuvarande sambon Beata Persson lyckades hon övertala honom att starta upp en mindre rörelse igen. Och det beslutet ångrade han inte när han några år senare (2014) körde hem Olympiatravet på Åby med Solvato, som han tränade hos Bernd Denbergers Stall Denco.

KÄND TRAVKUSK – Travkusken JENNIFER TILLMAN – (“Årets Komet”)

5. I bråk med gammal vän

Efter succéåret 2014 som lett till ett nära och till synes lyckat samarbete med Bernd Denberger hände något. Plötsligt fick Veijo Heiskanen inte längre träna Stall Dencos hästar – alla var överskrivna till dottern Catharina Denbergers träningslista. Och några dagar senare kom även beskedet att han inte heller ska köra stallets hästar i lopp – inte ens Daryl Boko, som han äger 50 procent av.

See also  FRANCES BULWARK - Fakta om Travhästen - ("Vann 80 Lopp")

KÄND TRAVKUSK – Travkusken HÅKAN WALLNER – (“Började Köra som 14-åring”)

Ingen förstod vad som hänt och situationen orsakade en hel del skriverier i media. Bernd Denberger meddelade att Veijo Heiskanen ersatts då han varit förkyld, men därpå försvann han även från kusklistorna i kommande lopp. Efter att ha varit vänner i 20 år verkade något ha skurit sig ordentligt, men trots alla spekulationer tycktes ingen riktigt få klarhet om händelsen.

Några månader senare kom dock beskedet om att de gamla kollegorna haft ett möte där de diskuterat och kommit överens om att Veijo Heiskanen ska fortsätta köra Stall Dencos hästar – när det passar honom.

KÄND TRAVKUSK – Travkusken JORMA KONTIO – (“Började Köra som 9-Åring”)

6. Stochampionatet 2015

Under tiden bråket som nämndes i ovan sektion pågick mådde Veijo Heiskanen inte särskilt bra – han hade förutom strul med den gamla vännen även en del problem med hälsan. Men mitt i allt det jobbiga räddades han av sina hästar och i juli tog han hem Stochampionatet på Axevalla med Some Summit. Det stöd publiken gav i upploppet och den miljon som segern var värd gjorde kanske detta lopp till en av hans allra bästa och mest vältajmade segrar.

KÄND TRAVKUSK – Travkusken ATLE HAMRE – (“Norges Bästa Travtränare”)

7. Lämnar Sverige

2021 bestämmer Veijo att det är nog och flyttar hem till Finland. Men efter endast 2 år i Finland drabbas Veijo av mer motgångar än vad han kan hantera och väljer att avsluta sin tränarkarriär.

Comments are closed.