HELEN A JOHANSSON – Fakta Travkusken – (“Första Kvinnliga..”)

1. Fakta

Född: 10 oktober 1961
Bor: Borås
Yrke: Före detta proffstränare och -kusk inom travet.
Hemmabana: Mantorp

NYA LISTAN – Travsidor med Bäst Odds – (SUPERGUIDE)

Helen A Johansson skrev in sig i den internationella travhistorien 1995. Då vann hon det prestigefyllda Prix d’Amerique på Vincennes i Frankrike tillsammans med hästen Ina Scot. Hon var då den första kvinnan, som någonsin deltagit i loppet.

2. Tyckte aldrig att hon var sämre

Helen A Johansson är född den 10 oktober 1961 i Vaggeryd i Småland. Redan som barn var hon väldigt sportintresserad och höll på med både ridning, fotboll och handboll. För henne fanns aldrig några tankar om att hon var sämre än någon av killarna på sporterna, men travsporten skulle visa henne ett annat ansikte.

1

Alltid fasta trav odds

Livstreama lopp från ditt konto

Trav & galopp från hela världen

SPELA HÄR

18+ | Spela ansvarsfullt | Stodlinjen.se | Regler & villkor gäller

2

Betta på vinnaren av kuskligan

Höga odds för trav gamblers

Bra erbjudanden för nya spelare

SPELA HÄR

18+ | Spela ansvarsfullt | Stodlinjen.se | Regler & villkor gäller

3

Njut av fasta trav odds

Livestream tillgänglig

Lopp från hela världen

SPELA HÄR

18+ | Spela ansvarsfullt | Stodlinjen.se | Regler & villkor gäller

4

Ett spelbolag med stil

Fasta trav odds till alla

Många spelformer

SPELA HÄR

18+ | Spela ansvarsfullt | Stodlinjen.se | Regler & villkor gäller

Inriktningen på travet trillade hon in på av en slump i tidiga tonåren, eftersom hennes häst Arcadia visade sig vara en travhäst. Då bestämde hon sig för att lära sig allt och i dokumentären ”Tidernas Triumf” kan man se en lista hon skrev som trettonåring över Prix d’Ameriques bästa kuskar och hästar.

TRAVTIPS – “RAKA PUCKAR”

TRAV EXPERTEN – Vinn på Trav – (HEMLIGA TIPSEN)

Hon var 19 år när hon började som lärling hos tränaren Kjell P Dahlström på Mantorp, som 1984 även blev hennes make. 1985 vann Helen A Johansson sin första stora seger med hästen Hallon Brunn i Belgien. Paret drev träningsstallet på Mantorp tillsammans.

See also  OVALLATRAVET - Besök Ovikens Travbana i Oviksfjällsviken - (GUIDE)

1990 blev Helen A Johansson världens första kvinnliga kuskchampion med flest vunna lopp på hemmabanan under året. 1992 blev hon en av Sveriges första kvinnliga proffstränare. Men hon fick utstå mycket tvivel för att hon var kvinna – både från medtävlanden och från hästägare, som inte tyckte att det passade sig att lämna hästen på träning hos någon av fel kön.

VINN PÅ TRAV – Hur Man Vinner på V75 – (TIPSEN)

Helen A Johansson fortsatte dock med det stora målet att bli en riktigt bra tränare och kusk. Hon tog intryck av Stig H Johansson, som sa att alla gör fel, men det gäller att göra så få misstag som möjligt. Det gjorde hon för hästarnas skull, berättar hon senare. 1994 tog hon sig in på topplistan över Sveriges segerrikaste kuskar.

 • LISTA PÅ Gratis Bonus Pengar
 • Här Spelar FOLK Trav På NÄTET
 • Dom BÄSTA Trav ODDSEN
 • Öka Dina VINSTER På TRAVSPEL

3. Prix d’Amerique

1995 åkte Helen A Johansson till Frankrike för första gången i sitt liv. Hon hade då 144 segrar i ryggen. Men trots att Ina Scot var en högt ansedd travhäst på travbanorna var det ingen som hade några förhoppningar på ekipaget. Många tänkte till och med att det var ett skämt att en kvinna skulle delta i loppet.

KÄND TRAVKUSK – Travkusken TORBJÖRN JANSSON – (“En Karriär Full av Segrar”)

Den favorittippade hästen för loppet hette Vourasie, medan segeroddset för Ina Scot låg på 28,40. Även de svenskarna storkuskarna Stig H Johansson och Olle Goop deltog. Men det var Helen A Johansson och Ina Scot, som lyckades sätta sig i rygg på Vourasie. En lycklig slump, kallade hon det själv när hon intervjuades efter loppet.

See also  SKATT GUIDE: Vinstskatt på Spel - (Fel kan Bestraffas Hårt)

Med den positionen fanns endast ett mål i kuskens huvud – att hålla kvar den fram till det rätta tillfället. Ingen lyckades tränga undan ekipaget och de följde lätt favoriten in i sista kurvan. Ina Scot hade då gott om krafter kvar och hennes kusk lyckades även släppa fram henne vid exakt rätt tillfälle.

KÄND TRAVKUSK – Travkusken ERIK BERGLÖF – (“Copiad Tränaren”)

De tog sig förbi favoriten precis före målgången. Helen A Johansson hyllades som en hjälte. Segern ses idag som en av de mest betydelsefulla inom svensk travsport. Hon motbevisade där många som ansåg att kvinnor inte kunde vinna Prix d’Amerique och fransmännen blev så imponerade att hon fick ett lopp uppkallat efter sig – Prix Helen Johansson. Varje år åker hon dit för att dela ut pris till vinnaren i loppet.

4. Efter vinsten

Efter storskrällen i Prix d’Amerique fortsatte Helen A Johansson att tävla och vann bland annat Gran Premio Lotteria i Italien och Oslo Grand Prix i Norge. Pressen hade dock blivit för stor och hon insåg att hon trots allt inte var lycklig. Hennes äktenskap med Kjell P Dahlström föll i bitar och de bröt upp.

KÄND TRAVKUSK – Travkusken LEIF WITASP – (“Rättviksgrabben”)

Hon lade ner tävlingarna 1996 och satsade istället på en egen träningsverksamhet i Malmö. Men inte heller detta gick bra – alla hästar blev sjuka och än idag vet ingen vad som egentligen var fel. Så Helen A Johansson flyttade till Borås där hon startade en mindre träningsverksamhet och träffade sin nya kärlek, Lennart.

Hon försökte hålla verksamheten igång några år, men kom till insikt om att det inte fungerade – hon ville inte satsa allt på resor och tävlingar längre. Så hon lade ner helt och hållet. Åren därefter gjordes ett antal intervjuer med Helen A Johansson, som vidhöll att hon lagt travet på hyllan för gott. Hon satsade på ett mer normalt liv med man, barn och vanligt jobb.

See also  TRAV Tvilling - Så Fungerar & Spelar du Tvilling på Travlopp

KÄND TRAVKUSK – Travkusken JÖRGEN WESTHOLM – (“Tänker Gärna Annorlunda”)

5. Tävlingsådran sitter kvar

Trots att Helen A Johansson idag lever ett vanligt liv finns tävlingsmänniskan kvar i henne. 2015 deltog hon i Mästarnas Mästare där hon inte tog sig så långt, men kämpade hårt mot yngre och mer tränade motståndare. På senare år har hon även deltagit som kusk i legendloppet Ahlsell Legends på Solvalla där legender inom travet deltar.

KÄND TRAVKUSK – Travkusken TOMMY HANNE – (“Död i Cancer 67 år”)

Det tycker hon är fantastiskt roligt och hon har lyckats springa in andraplatsen i två av loppen, trots att hon inte kör alls nuförtiden. 2015 fyllde travbanan Mantorp 50 år. Då hade Helen Ann Johanssons lopp premiär på banan – ett inbjudningslopp endast för kvinnliga kuskar, där hon som gett loppet sin titel står som ambassadör.

6. I korthet

Helen A Johansson är – trots att hon tidigt lade ner karriären – ett stort namn inom travsporten. Här listas några av hennes målstolpar i karriären:

 • 1985: vann sin första stora seger med Hallon Brunn i Belgien.
 • 1990: blev världens första kuskchampion genom flest segrar på Mantorp.
 • 1992: blev en av Sveriges första proffstränare.
 • 1994: hamnade på topplistan över Sveriges segerrikaste kuskar.
 • 1995: blev första kvinnan att både delta i och vinna Prix d’Amerique. Vann även Gran Premio Lotteria i Neapel.
 • 1996: vann Oslo Grand Prix. Lade därefter travet på hyllan.
 • 2015: utnämndes till travets hedersambassadör på årets hästgala.

KÄND TRAVKUSK – Travkusken KAJSA FRICK – (“Föddes in i Travet”)

Comments are closed.