KAJSA FRICK – Fakta om Travkusken – (“Född i Travet”)

1. Fakta 

Om Kajsa Frick
Född: 11 mars 1976
Yrke: Travkusk och proffstränare
Hemmabana: Rättvik
Hemsida: Kajsafrick.se

När klockan slår omkring halv sju på morgonen brukar Kajsa Frick stiga in genom stalldörrarna på Rättvik där hon hälsas av hästarnas ansikten och röster. Det är då hon brukar tänka på hur lyckligt lottad hon är, som får jobba med det hon älskar mest: hästar och trav.

NYA LISTAN – Travsidor med Bästa Travoddsen – (TOPPRANKAD)

För henne är travet så mycket mer än att hamna i vinnarcirkeln efter segern, det är hennes liv. Hon kör lika gärna en träningsrunda med en av sina 50 hästar med naturen omkring sig som att fira en stor vinst (vilket hon har ett väldigt starkt sug efter). Detta berättar hon om i en krönika på hemmabanans hemsida en dag 2015.

2. Född in i det svenska elittravet

Kajsa Frick föddes den 11 mars 1976 och växte upp i Nittsjö, som ligger några kilometer öster om Rättvik. Hon är dotter till travtränaren och kusken Leif Witasp, som även han har Rättvik som hemmabana och tog sin 2000:e seger som kusk 2011. Hennes morbror är Jim Frick, som länge tillhörde den svenska traveliten innan han råkade ut för en olycka 2010, vilken gjorde att han var tvungen att sluta med travet.

1

Alltid fasta trav odds

Livstreama lopp från ditt konto

Trav & galopp från hela världen

SPELA HÄR

18+ | Spela ansvarsfullt | Stodlinjen.se | Regler & villkor gäller

3

Njut av fasta trav odds

Livestream tillgänglig

Lopp från hela världen

SPELA HÄR

18+ | Spela ansvarsfullt | Stodlinjen.se | Regler & villkor gäller

4

Ett spelbolag med stil

Fasta trav odds till alla

Många spelformer

SPELA HÄR

18+ | Spela ansvarsfullt | Stodlinjen.se | Regler & villkor gäller

Man kan alltså minst sagt säga att Kajsa Frick föddes in i travet och för henne fanns det inget annat än hästarna. När hon var liten hade hon de två gotlandsrussen Petrus V och Ganne, som hon tävlade med i ponnytrav. När hon sen blev äldre tog hon det för henne självklara steget att börja köra stora hästar och på sin 18-årsdag körde hon sitt första riktiga travlopp. Det gjorde hon tillsammans med hästen Jenny Bar och vann loppet.

VINN PÅ TRAV – Hur Man Vinner på V75 – (TIPSEN)

3. Karriären kom smygande

Kajsa Frick pluggade ekonomi på gymnasiet och när hon var klar började hon jobba för pappa Leif Witasp. Under en period jobbade hon på Åby och åkte under ett par säsonger till USA och Frankrike. Tiden gick, hon utvecklades som kusk och lyckades med hästarna Castor Café och Carl Otto ta hem en hel del fina segrar.

TRAVTIPS – “RAKA PUCKAR”

TRAV EXPERTEN – Så Vinner du på Trav – (RAKT PÅ SAK)

En av de mest oförglömliga vinsterna för henne själv var Juliloppet på Örebrotravet 1998 som hon körde med Castor Café. Med framgångarna kom efterfrågan på Kajsa Fricks kusktjänster och det var en av orsakerna till att hon bestämde sig för att själv bli tränare. 2003 kvitterade hon ut proffslicensen.

See also  HÅKAN WALLNER - Fakta om Travkusken - ("Körde som 14-åring")

Samma år körde hon in knappt 3 miljoner kronor. 2004 körde hon in över 4 miljoner kronor och blev den andra kvinnan i Sverige att ta hem ett championat genom att bli den segerrikaste kusken på Rommetravet. På samma bana lyckades hon dessutom bli den första kvinnliga kusken i landet som tog hem fem segrar under samma dag.

SPELTEORI V86 –  Hur Man Vinner på V86 – (STEG FÖR STEG)

Sedan dess har framgångarna fortsatt för Kajsa Frick. Under åren 2012 till 2015 körde hon in 15 836 040 kronor. Som tränare drog hon under samma period in 6 359 637 kronor.

4. Tränarrörelsen

Kajsa Frick bedriver idag sin egen tränarrörelse, en del av den är förlagd till hembyn Nittsjö och en del av den vid Rättviks travbana. Under dryga tio år (2016) har man byggt upp en anläggning i Dalarnas natursköna miljöer där hästarna kan tränas på rakbana, styrkebana och ett obegränsat urval av skogsslingor. Hon driver anläggningen tillsammans med en handfull anställda och sambon – före detta bandystjärnan Dan Hjelm sköter en del av det administrativa arbetet i rörelsen.

KÄND TRAVKUSK – Travkusken  STIG H JOHANSSON – (“Stig Henry, Mäster”)

I dagsläget har hon 51 hästar i träning och dem det gått bäst för heter:

  • Evasion Boko, som sprungit hem 669 800 kronor,
  • Barca, som sprungit hem 472 750 kronor,
  • Tjasse, som sprungit hem 411 800 kronor,
  • Prins Norrgård, som sprungit hem 239 650 kronor, och
  • Calvados Hornline, som sprungit hem 225 600 kronor.

På gården bor också Barbara Courage, som Kajsa Frick köpt, tränat och sedan behållit för avelverksamhet. Stoet gjorde alltid sitt bästa. Hon sprang under sin aktiva period in 800 000 kronor och ligger än idag sin ägare varmt om hjärtat.

See also  INA SCOT - Fakta om Travhästen ("Kjell P & Helena´s Saga")

KÄND TRAVKUSK – Travkusken  ÅKE SVANSTEDT – (“Grön Kusk Kung Åke”)

Målet med tränarrörelsen är idag främst att få det att gå runt och just nu går det bra. Drömmen för Kajsa Frick är – liksom för de flesta som håller på med trav – att träna fram en häst som kan tävla i de riktigt stora loppen, såsom Kriteriet, Derbyt eller Elitloppet. Och kanske står hoppet redan i stallet och hälsar på henne på morgonen. Bland hästarna finns gott om tvååringar, som nyligen börjat röra på sig, vilket tränaren ser på med förhoppningsfulla ögon.

Comments are closed.