TINGSRYDSTRAVET: Besök Tingsryds Travbana – (GUIDE)

Tingsryd Häst & Sportanläggning

1. Fakta om Tingsryd (Ti)

Invigningsår: 2003
Adress: Travbanan 1, 362 31 Tingsryd
E-post: tingsrydhastsportanlaggning@gmail.com
Webbadress: www.tingsrydtravet.com
Mått: längd 1609 m, bredd 25,0 på 2140 m och 25,0 på 1640 m, upplopp 218 m

NYA LISTAN – Nätets Bästa Travsidor – (SPELARNAS FAVORITER)

Travbanan i Tingsryd är en ung anläggning och den sågs redan från början som en kontroversiell idé. Viljan vann dock över tvekan och banan gick på tre år från vision till verklighet. Den starka entreprenörsandan genomsyrade anläggningens inledande år och det blev verkligen en bana utöver de vanliga.

STORA GUIDEN – Alla Travbanor i Sverige Listade – (SE ALLA)

Tyvärr bidrog en misskött ekonomi till att banans huvudman – Tingvalla Travsällskap – försattes i konkurs 2015. Dock finns det förhoppningsvis fortfarande en framtid för denna alltigenom unika bana mitt ute på den småländska landsbygden.

1

Alltid fasta trav odds

Livstreama lopp från ditt konto

Trav & galopp från hela världen

SPELA HÄR

18+ | Spela ansvarsfullt | Stodlinjen.se | Regler & villkor gäller

2

Betta på vinnaren av kuskligan

Höga odds för trav gamblers

Bra erbjudanden för nya spelare

SPELA HÄR

18+ | Spela ansvarsfullt | Stodlinjen.se | Regler & villkor gäller

3

Njut av fasta trav odds

Livestream tillgänglig

Lopp från hela världen

SPELA HÄR

18+ | Spela ansvarsfullt | Stodlinjen.se | Regler & villkor gäller

4

Ett spelbolag med stil

Fasta trav odds till alla

Många spelformer

SPELA HÄR

18+ | Spela ansvarsfullt | Stodlinjen.se | Regler & villkor gäller

2. En otrolig travbana

Tingsryds travbana är speciell på många sätt. Idén föddes år 2000 då Arne Karlsson var kommunalråd i Tingsryd kommun. Han och hans medarbetare sökte efter förslag från medborgarna om något som kunde sätta Tingsryd på kartan och locka invånare dit. Så de lät ett brev skickas till kommunens befolkning.

See also  ÅBYTRAVET: Besök Mölndals Travbana I Göteborg - (GUIDE)

Förslaget om en travbana kom från entreprenören och amatörtränaren Sven Olof Karlborg. Politikerna mötte till en början förslaget med stor tveksamhet. Hur skulle man få ihop pengar till en travbana mitt ute i bushen? Men trots detta fanns det något som lockade i idén om Tingsryd som ett ”hästrike” och vad är väl bättre än en travbana för att implementera en sådan plan?

TRAVTIPS – “RAKA PUCKAR”

TRAV EXPERTEN – Hur man Vinner på Trav – (SANNINGENS ORD)

Till sist beslutades att idén om en helt unik travbana skulle bli till verklighet. Man ville nämligen bygga en milebana, alltså en oval på 1609 meter, istället för det svenska standardmåttet 1000 meter. Denna längd är vanlig på travbanor i andra länder och har visat sig ha många fördelar, till exempel är den mer skonsam för hästarna.

Längden gör att kurvorna inte behöver vara lika snäva, vilket gör att man kan köra snabbare och lättare ta hem rekord. Till det ville man skapa ett samarbete med flera olika områden inom hästsporten, såsom ridsport, westernridning, islandshästar och utställningar för arbetshästar. Tingsryds travbana skulle bli Hästrikets centrum.

TRAVBANA – Östersundstravet – Besök Östersund Travbana – (GUIDE)

Tingvalla Travsällskap bildades och med stor möda lyckades man samla ihop tillräckligt mycket pengar för att få finansiellt stöd från EU. Den 10 oktober 2001 inleddes bygget av TingsrydTravet. Första plogtaget togs med en hästdragen plog (dragen av ardenner-tvillingar) och massor av folk hade samlats för att bevittna denna händelse. Den 27 juli 2003 kom den historiska dagen då TingsrydTravet invigdes. Över 12 000 personer besökte banan, vilket är lika mycket människor som bor i hela Tingsryd kommun.

See also  FORNABODA - Besök Lindesbergs Travbana - (GUIDE)

3. Efter premiären

Åren som följde anordnades tävlingsdagar på TingrydTravet samtidigt som man jobbade vidare på visionen om ett hästsportcenter. Några av milstolparna som nåddes listas nedan:

TRAVBANA – Örebrotravet – Besök Örebro Travbana – (GUIDE)

  • 2003: under hösten startades en ponnytravskola där 42 barn började redan under den första terminen. Ett samarbete inleddes även med Ingelstad- och Bräkne Hoby Naturbruksskolor.
  • 2004: under våren började hästbanor för andra syften att byggas: gräs- och grusbanor för dressyr och hoppning, en islandsoval och en westernbana. Antalet speldagar utökades till fem efter godkännande av ATG. Första V65-dagen arrangerades. Utställningen Rikshäst anordnades – cirka 500 hästar från hela landet deltog och drog nästan 5000 besökare Travskolan utökades med en nybörjarkurs för vuxna och en montékurs planerades.
  • 2005: ATG beviljade ytterligare en speldag på banan, bland annat de prestigefyllda Rikschampionatet och Breeders’ Crown.
  • 2006-2007: Ännu ett steg mot att bli ett hästsportcenter togs, bland annat genom att bygga ett utbildningsstall och träningsbelysning samt att få till stånd en invigning av hästsportbanorna som byggts på innerplan. En ATG-klinik började byggas.
  • 2008: ATG-kliniken stod klar i maj.

TRAVBANA – Solänget – Besök Örnsköldsvik Travbana – (GUIDE)

Flera gånger under denna tid var dock ekonomin ett problem för TingsrydTravet. Vid ett tillfälle tog banan hjälp av ATG som betalade Jägersros Sven-Åke Borg för att hjälpa banan att komma på rätt köl igen.

4. Konkursen 2015

Allt hårt arbete till trots. Den 21 maj 2015 begärdes Tingvalla Travsällskap i konkurs, då man nekats tävlingstillstånd under året. Orsaken var en ekonomi som länge misskötts, enligt generalsekreteraren för svensk Travsport. Alla tävlingsdagar för 2015 ställdes därmed in på banan och flyttades till närliggande banor.

See also  ROMMETRAVET: Besök Romme Travbana Dalatravet - (GUIDE)

TRAVBANA – Rommetravet – Besök Borlänge Travbana – (GUIDE)

Industristiftelsen tog över banan. En ny förening och styrelse bildades och banan fick namnet Tingsryd häst & sportanläggning. I dagsläget arbetar man ideellt för att få tillbaka aktiviteterna på anläggningen. Under 2016 arrangerades två tävlingsdagar på banan. Hur framtiden nu ser ut återstår att se.

Comments are closed.