UNO SWED – Fakta om Travkusken – (“Balanserings Mästaren”)

1. Fakta

Född: 26 augusti 1927
Död: 9 september 2012
Yrke: Proffstränare trav
Hemmabana: Färjestadtravet 

Uno Swed var känd för att kunna balansera hästar som få andra tränare kunde. Hans karriär började 1947 hos bröderna Nordin och varade ända till 1987, då han vann sitt sista lopp på Färjestadtravet, en bana han förblev trogen under hela sin karriär som proffstränare.

BETTA PÅ HÄSTAR – Travsidor med dom Bästa Oddsen – (SPELARNAS FAVORITER)

Under 60-talet var han ett av Sveriges största namn som bland annat tog hem sju rikschampionat.

2. Istället för urmakare 

Den 26 augusti 1927 föddes Uno Swed i Delsbo i Hälsingland. Fadern drev ett urmakeri och egentligen skulle sonen ha tagit över verksamheten, men då han arbetade med att köra kastved blev han intresserad av att arbeta med hästar.

VINN PÅ TRAV: Hur Man Vinner på V75 – (TIPSEN)

Så istället började han karriären som hästskötare hos hästhandlaren Edvard Jonsson i Gävle och det var bakom hans kallblod Greta som Uno Swed satt upp i sulkyn för första gången. Underlaget för körningen den gången var Bergsjöns is.

1947 tog Uno Swed cykeln från Gävle till Solvalla för att börja jobba för bröderna Nordin. Den första segern som kusk tog han hem på Solvalla den 25 januari 1948 tillsammans med hästen Skurup. Det skulle bli den första i raden av många. Han arbetade som hästskötare och tog hand om två hästar för Sören, två för Gösta och två för Gunnar Nordin.

1

Alltid fasta trav odds

Livstreama lopp från ditt konto

Trav & galopp från hela världen

SPELA HÄR

18+ | Spela ansvarsfullt | Stodlinjen.se | Regler & villkor gäller

3

Njut av fasta trav odds

Livestream tillgänglig

Lopp från hela världen

SPELA HÄR

18+ | Spela ansvarsfullt | Stodlinjen.se | Regler & villkor gäller

4

Ett spelbolag med stil

Fasta trav odds till alla

Många spelformer

SPELA HÄR

18+ | Spela ansvarsfullt | Stodlinjen.se | Regler & villkor gäller

Under Solvallatiden blev han bra vän med K-G Holgersson och de köpte hästen Klatch tillsammans, med vilken Uno Swed skulle ta hem fyra segrar 1952. Vännerna hade även planer på att emigrera till USA, men det satte Koreakriget stopp för.

KÄND TRAVKUSK – Travkusken LUTFI KOLGJINI – (“Kosovo, Ludde”)

1952 kom även ett erbjudande från veterinären Lars Gustav Nordensson på Färjestadtravet som ville att Uno Swed skulle börja arbeta i hans stall – Stall Saltvind – som privattränare. Efter att ha funderat på erbjudandet en vecka bestämde han sig för att slå till.

För Nordensson fick han träna hästar som USA-importerna Victory’s First, Memento, Millar Hanover samt stoet Granatiera från Italien, som senare skulle bli mor åt det internationella stjärnskottet Grande Frances. Det var även här han började träna A-hästarna, såsom Antilop, Amarant, Amigo, Astarte och Azalea.

3. Mest framgångsrika landsortstränaren

Uno Sweds första storloppsseger kom i ett propagandalopp på Umåker tillsammans med hästen Amigo. Ekipaget segrade där över legenden Frances Bulwark i två heat, ett minne som kusken skulle sätta högt även efter att karriären var slut.

KÄND TRAVKUSK – Travkusken BJÖRN GOOP – (“Guldhjälmen”)

I samma veva startade han också sin egen träningsverksamhet. Hans förste anställde blev Birger Widell från Åby. Några av stallets fyrbenta stjärnor presenteras nedan:

 • 1957 blev King Bunter stallets reklampelare, en hingst som skulle utvecklas till att bli en av de bättre hästarna i Sverige och senare även bli ett aktat namn inom aveln.
 • 1958 blev Earl Bulwark den första hästen att väljas till Årets Häst av SHJ (Svenska Hästsportjournalisters Klubb).
 • USA-födde Rodney Key importerades till Sverige 1965. Hos Uno Swed utvecklades han till en kämpe av högsta klass med segrar i bland annat Harald Westlins Minneslopp, Danskt Mästerskap och Färjestads Jubileumslopp.
 • Madison Avenue blev den häst som sprang in mest pengar – 2 750 755 kronor under sin karriär. Även han importerades från USA. Han kom till Sverige 1976 med en del skavanker som gjorde att han inte startade förrän han fyllt 6 år. Hingsten fick en kort karriär, men tog under den hem storlopp i såväl Sverige som utomlands. Madison Avenue blev far till elitloppsvinnaren Meadow Road innan han gick bot alldeles för tidigt.
 • Nick Scott tog hem totalt 40 segrar, bland annat i Hugo Åberg Memorial 1976. 
See also  FORNABODA - Besök Lindesbergs Travbana - (GUIDE)

KÄND TRAVKUSK – Travkusken ERIK ADIELSSON – (“Blå Diplomatisk Kusk”)

Dessa och många andra stjärnor togs fram av Uno Swed under hans 40-åriga karriär. Under de åren hann han med att ta hem 2284 segrar, 16 banchampionat och sju rikschampionat. Han blev den förste landsortstränaren som tog hem segern i Svenskt Travderby tillsammans med hästen Stepdaughter 1961.

Dessutom blev han först i landet med att vinna mer än 100 segrar under en och samma säsong (122 segrar 1961). 1966 nådde han som landets då yngste kusk till 1000-klubben (1000 segrar). Allt detta gör att Uno Swed till en av de landsortstränare som haft störst framgångar genom tiderna.

KÄND TRAVKUSK – Travkusken  STIG H JOHANSSON – (“Stig Henry, Mäster”)

Uno Swed tog hem sin allra sista seger 1987 på Färjestadtravet med hästen Tiburen. Den 9 september 2012 avled Uno Swed i sitt hem i Karlstad, 85 år gammal.

4. En stor läromästare

Förutom att vara en duktig tränare är det många skickliga tränare och kuskar som blivit upplärda av Uno Swed. Några av dem är Birger Widell, Olle Elfstrand, Bertil Rogell, Göran E Johansson och Sven Berggren.

KÄND TRAVKUSK – Travkusken  ROBERTH BERGH – (“Norrlands Robban”)

Många av deras framgångar grundar sig i att Uno Swed gav dem möjlighet att köra flera av stallets topphästar. Han var faktiskt så noga med att hans lärlingar skulle få köra lopp att om en hästägare hade synpunkter på detta tog han inte emot fler hästar i träning från denne.

5. Bedrifter och utmärkelser

Att Uno Swed haft en stor betydelse för den svenska travsporten börjar nog bli tydligt vid det här laget. Några fler av de utmärkelser som han tagit emot listas nedan:

See also  QUEEN L - Fakta om Travhästen - ("1:a Prix d’Amérique Vinnaren")

KÄND TRAVKUSK – Travkusken  ÅKE SVANSTEDT – (“Grön Kusk Kung Åke”)

 • Han tog under sin karriär 16 banchampionat: 10 på Färjestad, 3 på Åby, 2 på Axevalla och 1 på Örebro.
 • Han blev allsvensk champion sju år: 1960, 1961, 1962, 1965, 1966, 1967 och 1969.
 • Han vann bland annat Kungapokalen med Jussi 1960, Derbyt med Stepdaughter 1961, Danskt Mästerskap med Rodney Key 1965 och 1966, Juliloppet med Lep Star 1973, Hugo Åberg Memorial med Nick Scott 1976 och Årjängs Stora Sprinterlopp med Madison Avenue 1977.
 • 1990 utsågs han till Travets Hedersman.
 • Han blev den förste att motta Nils Sundins Guldnål från Travtränarnas Riksförbund.
 • 1997 mottog han Kungliga Sällskapet Pro Patrias guldmedalj av 1:a storleken.
 • 2012 valdes han in i Travets Hall of Fame.
 • Från och med 2013 körs Färjestadtravets Unionsloppet som Uno Sweds Minneslopp.

Comments are closed.