COMMANDER CROWE – Fakta om Travhästen – (“23 Raka Segrar”)

1. Fakta 

Födelsedag: 21 april 2003
Ras: Varmblodstravare, valack
E: Juliano Star
U: Somack
UE: Mack Lobell
Uppfödare: Petri Puro
Ägare: Snogarps Gård AB
Tränare: Fabrice Souloyn
Huvudkusk: Christophe Martens

Commander Crowe blev snabbt travhästen, som förväntades vinna allt. Han inledde sin karriär med att springa hem 23 segrar på raken. Med en lovande stamtavla sprang han därefter in vinsten i lopp, såsom Kymi Grand Prix, Olympiatravet och Elitloppet.

BETTA PÅ HÄSTAR – Travsidor med dom Bästa Oddsen – (SPELARNAS FAVORITER)

Efter att ha tävlat i nio år drog han sig tillbaka som den svenska häst som dragit in näst mest pengar på travbanan genom historien.

1

Alltid fasta trav odds

Livstreama lopp från ditt konto

Trav & galopp från hela världen

SPELA HÄR

18+ | Spela ansvarsfullt | Stodlinjen.se | Regler & villkor gäller

2

Betta på vinnaren av kuskligan

Höga odds för trav gamblers

Bra erbjudanden för nya spelare

SPELA HÄR

18+ | Spela ansvarsfullt | Stodlinjen.se | Regler & villkor gäller

3

Njut av fasta trav odds

Livestream tillgänglig

Lopp från hela världen

SPELA HÄR

18+ | Spela ansvarsfullt | Stodlinjen.se | Regler & villkor gäller

4

Ett spelbolag med stil

Fasta trav odds till alla

Många spelformer

SPELA HÄR

18+ | Spela ansvarsfullt | Stodlinjen.se | Regler & villkor gäller

2. Personerna runt Commander Crowe

Den 21 april 2003 föddes en stark fux, som fick namnet Commander Crowe, i Eldsberga söder om Halmstad. Ägaren var Petri Puro med företaget P.P. Travträning. Hans mamma, Somack var från Finland och lämnade flera duktiga föl efter sig, medan hans pappa – Juliano Star – var en fransk varmblodstravare som fick en lyckad karriär, både på banan och inom aveln.

TRAVTIPS – “RAKA PUCKAR”

TRAV EXPERTEN – Vinn på Trav – (HEMLIGA TIPSEN)

I sina ungdomsår tränades Commander Crowe av sin uppfödare samt Ingemar Bok. Petri Puro fortsatte som tränare fram till 2010 när hästen fick en ny tränare i Frankrike – Fabrice Souloyn. Commander Crowe bytte ägare 2011, då han såldes till Ystad och Snogarps Gård AB samt Parkkökren i Gbg AB.

See also  TRAVLOPP: Guide till Travlopp - (Distans, Startmetod, Startspår)

Från 2012 var det bara det förstnämnda företaget som ägde hästen och det drivs av familjen Wihlborg. I Sverige hade Commander Crowe främst Johnny Takter och Peter Ingves som kuskar. Efter att han flyttade till Frankrike har han haft ett antal olika kuskar, bland dem Christopher Martens och Örjan Kihlström.

TRAVHÄST GUIDEN – Travhäst – (Guiden till Travhästen) – FÖRKLARING

3. Den starka inledningen

Commander Crowe började tävla år 2006 och startade sin karriär med att vinna 23 lopp på raken, vilket gjorde att han slog Legolas som fick 19 raka segrar efter varandra.

KÄND TRAVHÄST – Läs om Travhästen “SJUNGA BEST” – (FAKTA)

Som treåring sprang Commander Crowe tre lopp och fyraårssäsongen kommande år inledde han med att vinna V75:s dåvarande klass 3. Han fortsatte segerfrossan i lopp efter lopp och succén var ett faktum när han vann Svenskt Travderby, vilket följdes av samma placering i Breeders’ Crown.

Commander Crowes första förlust kom först den 11 oktober 2008 i gulddivisionen i SM på Åby. Den häst, som lyckades slå honom var den svenskfödde Triton Sund, och han slog honom endast med en noslängd.

TRAVTIPS – “SÄTT LÖRDAGSRADEN”

VINN PÅ TRAV – Hur Man Vinner på V75 – (TIPSEN)

2009 kom Commander Crowe till Elitloppet, men var inte tillräckligt förberedd och slogs ut i försöket. Han fortsatte dock året med att vinna en rad andra stora lopp, såsom Kymi Grand Prix i Kouvola med en prissumma på 900 000 kronor, Sundsvall Open Trot på Bergsåker med en miljon i potten och C.L. Müllers Memorial på Jägersro, vilket gav honom en halv miljon.

KÄND TRAVHÄST – Läs om Travhästen “MAHARAJAH” – (FAKTA)

See also  GUIDEN: Spelmissbruk & Spelberoende - ("Tecken, Hjälp, Råd & Stöd")

Hans vinnartid i det sistnämnda loppet på 1.13,7 var även ett nytt banrekord för äldre hästar på distanser över 2600 meter.

4. En av världens bästa hästar

Efter 50 starter och 35 vinster flyttade Commander Crowe till Frankrike 2010 för att tränas av Fabrice Souloy. Han gjorde en lysande debut i monté (trav med ryttare istället för kusk) på Vincennes utanför Paris. Han sprang i mål med en segertid på 1.11,4 över 2175 meter och kammade med det hem en halv miljon kronor.

KÄND TRAVHÄST – Läs om Travhästen “INA SCOT” – (FAKTA)

Karriären fortsatte med både upp- och nedgångar. Svårigheterna för hästen att befinna sig på resande fot var, enligt hans ägare en orsak till att det kunde bli tufft för Commander Crowe i de stora loppen.

Men 2011 lyckades han i loppet Grand Prix du Conseil General des Alpes på den franska Rivieran springa in den snabbaste tiden i Europa genom historien – 1.08,8 – och det pratades om att han var en av världens absolut bästa travare.

KÄND TRAVHÄST – Läs om Travhästen “FRANCES BULWARK” – (FAKTA)

2012 bekräftade den nu nioårige Commander Crowe samtalet. Detta år vann han Olympiatravet på Åby, Oslo Grand Prix, Elitloppet på Solvalla, Kymi Grand Prix i Kuovola, Forus Open i Norge, Hugo Åbergs Memorial på Jägersro och Grand Prix du Conseil des Alpes i Cagnes.

Under året startade han i 14 lopp, av vilka han vann nio och placerade sig som tvåa i två lopp och trea i två lopp.

5. Slutet på toppen

Commander Crowe fortsatte 2013 med att vinna miljonen i Hugo Åbergs Memorial. Dock sviktade formen och vid hans start i Elitloppet buades han ut av publiken. Anledningen: hästen såg ut att halta kraftigt och att man lät honom starta i loppet alls väckte starka känslor.

See also  JÄRVSÖFAKS - Fakta om Travhästen - ("Otroliga 201 Segrar")

KÄND TRAVHÄST – Läs om Travhästen “BULWARK” – (FAKTA)

Svensk Travsport kom strax därpå att döma ut beslutet att låta honom delta i loppet. Men Commander Crowe återhämtade sig snart och kom åter ut på banorna i fint skick. I november 2014 körde han sitt sista lopp och vann finalen av Breeders’ Crown i USA, vilket gav en vinst på 1,8 miljoner kronor.

Han sparade det bästa till sist och med det blev elvaåringen den äldsta hästen att vinna ett Breeders’ Crown-lopp. Efter sina år på banan fick Commander Crowe flytta hem till familjen Wihlborg på Snogarps gård. Där har han omgett sig av ett antal avelsston och både han och dem verkar trivas med tillvaron.

6. En karriär i toppklass

Commander Crowe startade under sin karriär i 106 lopp. Han gick ur 51 av dessa som segrare, blev tvåa i 18 och trea i sex. Nedan följer några snabba fakta om Commander Crowes tid i karriären:

KÄND TRAVHÄST – Läs om Travhästen “QUEEN L” – (FAKTA)

  • Commander Crowe gick obesegrad ur sina 23 första lopp.
  • Under sina aktiva år sprang han in en prissumma på 34,3 miljoner kronor. Detta gör honom till den häst, som sprungit in näst mest pengar i hela Sverige efter Victory Tilly.
  • Commander Crowe valdes till årets häst 2007 och 2008, som väljs ut av svenska folket och hästsportjournalisterna.
  • I mars 2008 kom en hyllningslåt till Commander Crowe ut – ”Come on Commander Crowe”. Den skrevs på uppdrag av ATG av låtskrivaren Gert och Jonas Lengstrand.
  • Ett urval av Commander Crowes viktigaste segrar: Svenskt Travderby och Breeders’ Crown 2007, Gävles Stora Pris och C.L. Müllers Memorial 2008, Kymi Grand Prix och Sundsvall Open Trot 2009, Olympiatravet, Olso Grand Prix och Elitloppet 2012, Hugo Åbergs Memorial 2013 samt Breeders’ Crown 2014.

Comments are closed.