Johnny Takter

Om Johnny Takter

Född: 16 november 1958

Yrke: Travkusk

Hemmabana: Jägersro

Johnny Takter har gjort sig känd som en hästkännare i en klass för sig med en förmåga att kommunicera sin vilja till djuren som ingen annan kusk. Tillsammans med sin bror och far har Takter blivit ett namn som kommit att betyda mycket för travsporten på såväl hemmabanan Jägersro som för Sverige och den internationella arenan.

Från Mantorp till Jägersro

Liksom många andra av travets stora namn är Johnny Takter född in i en travfamilj. Han föddes den 16 november 1958 i Linköping och växte upp med Mantorpstränaren Bo William Takter som far. Han spenderade långa dagar i stallet och visade tidigt stor talang som kusk. Sin första seger körde han hem på Mantorp som 19-åring med hästen Royal. Först året därpå kvitterade han ut sin kusklicens. När Bo William Takter 1978 flyttade sin licens till Jägersro tog han både Johnny och hans yngre bror Jimmy med sig.

Medan Jimmy några år senare tog flyttlasset för en succékarriär som tränare i USA gjorde Johnny succé som kusk på den nya hemmabanan. Han blev sin fars förstekusk och blev den första lärlingen på banan att ta hem kuskchampionatet år 1981 och 1982.

 • LISTA PÅ Gratis Bonus Pengar
 • Här Spelar FOLK Trav På NÄTET
 • Dom BÄSTA Trav ODDSEN
 • Öka Dina VINSTER På TRAVSPEL

Karriären

Framgångarna fortsatte under 80- och 90-talen för Johnny Takter. Efter att ha varit förstekusk åt Bo William Takter under de inledande åren på Jägersro blev han sin egen 1984 i samband med att fadern flyttade till Tyskland. Året därpå körde han hem segern i Hugo Åbergs Memorial med Matiné, som tränades av fadern. 1997 körde han bland annat hem segern i Sprintermästaren med Kramer Boy.

Johnny Takter fick även en del framgångar som tränare – under slutet av 80-talet och början av 90-talet med den USA-födda hästen Nealy Lobell, som kom till Sverige som treåring. Han lyckades träna henne till en häst i absolut toppklass och hon ses som ett av Jägersros bästa sto genom tiderna. Bland annat tog hon hem Campionato Europeo 1990 och 1991 med Jorma Kontio som kusk samt Årjängs Stora Sprinterlopp 1990 och Klosterskogens Elitlopp 1991. När hon vann Final Cup på norska Biri 1990 blev hon världsmästare på tiden 1.11,9a. Hon placerade sig även som tvåa i Copenhagen Cup, Forus Open och Hugo Åbergs Memorial. Efter tävlingskarriären gjorde Nealy Lobell karriär som avelssto och fick nio avkommor, varav tre blev miljonärer.

Timeout och comeback

I början av 2000-talet började oroväckande rubriker pryda medierna om Johnny Takter. I februari 2003 talade han ut om ett alkohol- och tablettmissbruk som han kämpade med. Ovanpå detta berättade han att han hade problem med ekonomin. Senare samma år hamnade han i bråk på krogen och blev knivskuren med machete. I början av 2004 fortsatte motgångarna – återigen larmade medierna om att kusken blivit knivskuren under en krogkväll. Två gånger under ett par år tog han timeout från travet – först på grund av depression och sedan på grund av att kände sig trött och inte mådde bra. Travsverige såg honom som borträknad, man trodde inte att han skulle göra någon comeback.

Men Johnny Takter ville tillbaka. Och han tog sig dit. 2007 bevisade han att han var tillbaka på allvar då han körde hem segern i Svenskt Travderby med Commander Crowe. 2008 låg han åter trea i den allsvenska körsvensligan och vann bland annat Danskt Travderby med Magic Sisa. Åren gick och Johnny Takter blev snabbt ett namn att räkna med igen. 2010 uppfylldes hans dröm när han körde hem Elitloppssegern med Stefan Melander-tränade Iceland.

2015 tog Johnny Takter sin första tränarseger på elva år. Efter att de senaste åren endast ha satsat på tävlingar bestämde han och sambon Jenny Karlsson sig för att starta en liten träningsrörelse med två hästar. Segern kom med Berlinetta. Men Johnny Takter gav hela äran för segern åt sin sambo. Samma år körde han hem segern i Hugo Åbergs Memorial med Jimmy Takter-tränade Creatine – exakt 30 år efter att han vunnit med faderns Matiné. Det blev en känslosam seger för kusken.

I juli 2016 kom ett tråkigt besked. Johnny Takter skulle ta en ny timeout. I ett öppet brev meddelade han att han måste ta en paus från travet för att få motivationen tillbaka och kunna prestera på den nivå han vill. Hans ord togs emot med förståelse och stöd och alla hoppas nog att de snart får se honom tillbaka på banorna.

Segrar och milstolpar

Den 3 januari 2013 blev en jubileumsdag för Johnny Takter. Då körde han hem sin 3000:e seger som kusk. Milstolparna dit var:

 • Den första segern som kördes hem på Mantorp 1977 med Royal.
 • Den 1000:e segern som kördes hem på Jägersro 1992 med Lady Sapristi.
 • Den 2000:e segern som kördes hem på Jägersro 2007 med Cadeau K.
 • Den 3000:e segern som kördes hem på Åbytravet 2013 med Flemming Jenkins.

Under sin karriär har han bland annat segrat i:

 • Hugo Åbergs Memorial med Matiné 1985 och med Creatine 2015,
 • Årjängs Stora Sprinterlopp med Nealy Lobell 1990.
 • Sprintermästaren med Kramer Boy 1997,
 • World Trotting Derby med Enjoy Lavec 1999,
 • Drottning Silvias Pokal med Blues Office 2002 och med Birminghim 2007,
 • Svenskt Travderby med Commander Crowe 2007,
 • Svenskt Travoaks med Sissel Goldiva 2007 och med Fascination 2012,
 • Danskt Travderby med Magic Sisa 2008 och med Nice Little Ært 2009,
 • Åby Stora Pris med Torvald Palema 2009,
 • Elitloppet med Iceland 2010,
 • Peter Haughton Memorial med Weingartner 2011.
 • Gran Premio della Lotteria i Italien med Oasis Bi 2016.

Han har även vunnit 13 championat på Jägersro, blivit Allsvensk kuskchampion 1984 med 184 segrar och 2007 utsågs han till Årets kusk.