LISTAN: 8 Bästa Finska Pokerspelarna Som Krossar Dig – “Hyvä”

Gillar du spelet poker? Om det är fallet har du antagligen insett att pokerlandskapet har utvecklats under de senaste åren och spelare från hela världen har gått med i spelet. Idag är det de asiatiska spelare som gör en attack på pokervärlden, men för några år sedan var det skandinaviska spelare som var i förarsätet för pokerns expansion.

POPULÄRA LISTAN – Pokersidor Flest Spelare Registrerar sig hos – (LISTAN)

Poker är kanske mestadels ett amerikanskt spel men det innebär inte att spelare från andra länder inte kan utmana. Skandinaviska spelare har, mer än andra, visat att de har nog med pokerkunskaper för att matcha sina amerikanska motparter och under åren som har gått har finska pokerspelare har gått i spetsen för denna strid.

 • Finska pokerspelare tog världen med storm i mitten av 2000-talet
 • Med hjälp av en hyper aggressiv spelstil har finska spelare dominerat pokerscenen i flera år.
 • Några av de största och mest kända high stakes cash games spelarna kommer från Finland.

Ledda av bland andra Patrik Antonius och Ilari Sahamies, har de bästa finska pokerspelarna fått ett rykte som hyper aggressiva, orädda och extremt begåvade på spelet. Oavsett om det är cash games eller turneringar vi talar om råder det ingen tvekan om att pokerspelare från Finland är några av de bästa i världen.

Om du vill ta reda på vilka som är de grymmaste pokerspelarna från detta nordiska land är har du kommit till rätt ställe då vi ger dig listan över de bästa finska pokerspelarna som någonsin har spelat detta spel.

1

En av världens giganter i spelbranschen

Spelare från hela världen

Vraka och välj mellan grymma pokerspel

SPELA HÄR

18+ | Spela ansvarsfullt | Stodlinjen.se | Regler & villkor gäller

2

Populärt tillhåll för skandinavisk pokerspelare

Enkelt att spela via mobilen

Många olika varianter av pokerspel

SPELA HÄR

18+ | Spela ansvarsfullt | Stodlinjen.se | Regler & villkor gäller

3

Perfekt för cash games spelaren

Enkla insättningar och uttag

Finns pokerturneringar i för alla storlekar

SPELA HÄR

18+ | Spela ansvarsfullt | Stodlinjen.se | Regler & villkor gäller

4

Lång historia inom online poker

Bra utbud av stora pokerturneringar

Enkelt att komma igång som nybörjare

SPELA HÄR

18+ | Spela ansvarsfullt | Stodlinjen.se | Regler & villkor gäller

1. Patrik Antonius

Född: Den 13:a december 1980
Smeknamn: PA
Specialitet: Cash Games/Heads Up

Den förre detta tennisspelaren och modellen Patrik Antonius siktade in sig på en karriär inom poker i början av 2000-talet. Patrik visade tidigt i sin pokerkarriär en otrolig nivå av passion och rå talang för spelet och detta visade sig snabbt i resultaten i pokerturneringar. Under 2005 vann PA EPT Baden och kammade hem 288 000 euro och hade flera andra betydande avslut på touren men Pokerturneringar var helt enkelt inte tillräckligt för finnen.

 • En av de mest framgångsrika high stakes cash game pokerspelarna
 • Den kändaste finska pokerspelaren
 • Har turneringsvinster på över 8 000 000 dollar
 • Modell, make och far till två

Patrik gjorde verkligen ett namn för sig själv i cash games och vann flera miljoner både online och live. Även om det är svårt att beräkna eller ens göra en rättvis bedömning av hur mycket han har vunnit genom åren, kan man med säkerhet säga att han är en av världens största cash games vinnare.

Genom att specialisera sig på NL Hold’em och Pot Limit Omaha har han lyckas vinna några av de tuffaste matcherna online på Full Tilt Poker och andra pokersidor. Under 2009 vann Antonius den största pokerpotten som var värd 1 356 946 dollar mot det svenska fenomenet Viktor Blom.

BLUFFEN – Undvik dessa 13 Pokerbluffar – (Proffsens Tips)

Antonius vinster från live poker turneringar uppgår till över 8 miljoner dollar men det är bara en bråkdel av vad han troligtvis har vunnit på live cash games i Las Vegas, Macau och andra platser. Dessa matcher är av privat karaktär och det är svårt att få tag på information om dessa men finnen har setts spela i cash games med stakes på en miljon dollar vid flera tillfällen och alla rapporter tyder på att han är en av de största vinnarna även i dessa matcher.

Bortsett från hans otroligt framgångsrika pokerkarriär, är Patrik även välkänd för att vara snygg vilket gjorde att han arbetade som modell och hans otroligt vänliga natur och karaktär som gör honom till en av världens mest älskade pokerspelare. Antonius som är en av de bästa finska pokerspelarna i världen bor för närvarande i Monte Carlo och är gift med Maya Geller som också är mor till hans två barn.

See also  SKATT GUIDE: Vinstskatt på Spel - (Fel kan Bestraffas Hårt)

2. Ilari Sahamies

Född: 1983
Smeknamn: Ziigmund
Specialitet: PLO Cash Games

Ilari Sahamies är en färgstark karaktär som är känd för att vara en av de bästa finska pokerspelarna. Ilari började spela poker vid en väldigt ung ålder på bara 15 år när han spelade med Patrik Antonius och hans vänner. Vid den här tiden var Sahamies en biljardspelare men han blev även snabbt en passionerad pokerspelare.

 • PLO specialist med en extremt aggressiv inställning till spelet
 • En färgstark karaktär känd för att trash talka andra spelare och har låg respekt för auktoriteter
 • Var upp med flera miljoner på nätet men dåliga vanor och spelval gjorde att han förlorade det mesta av det

Medan hans första möten med poker definitivt var inom live poker, gjorde han sig ett namn genom att spela online på Full Tilt Poker under smeknamnet Ziigmund och senare på PokerStars under namnet Ilan FIN. Under online pokerns storhetstid sågs Ziigmund som en av de mest aggressiva och ”galnaste” pokerspelarna som fanns.

SPELARE – Dom Bästa Pokerspelarna i Sverige – (SE ALLA)

Genom att mestadels spela i PLO Cash Games var han länge framgångsrik genom att vara extremt offensiv och framåt. Även om Ziigmunds pokerkunskaper gav honom respekt i delar av pokergemenskapen, var det främst hans personlighet som gjorde honom så populär.

Han är känd för sin benägenhet att dricka medan han spelar poker och trash talkar ofta andra spelare, kallar dem för fula namn och pratar på dålig engelska. När det kommer till resultaten har Ilari tjänat precis under 2 000 000 dollar från pokerturneringar, men det är oklart om han är en vinnare i dem. I cash games är Ziigmund känd för att vara en av spelarna som ger mest action.

Vid ett tillfälle under 2009 var Ziigmund upp nästan 7 000 000 dollar på Full Tilt Poker, men tappade nästan allt under tiden innan Black Friday. Han har inte varit alls lika närvarande inom pokern under de senaste åren och det har fått många att undra om han fortfarande hör hemma på listan över de bästa finska pokerspelarna genom tiderna.

3. Sami Kelopuro

Född: 1987
Smeknamn: LarsLuzak
Specialitet: PLO Cash Games

Sami ”LarsLuzak” Kelopuro skapade en ganska stor uppståndelse i online cash games under 2007 och han har känd för att vara en av stamgästerna på high stakes cash games sedan dess. Enligt vissa rykten vann Kelopuro mycket genom att spela cash games på europeiska pokersidor under mitten på 2000-talet, även om dessa rykten fortfarande är obekräftade.

 • Gick från micro till high stakes online poker cash games
 • Kom tvåa i $10.000 WSOP PLO Championship
 • Förlorade över 5 000 000 dollar på stora pokersidor vilket fick många att ifrågasätta hans förmåga

Hans tidiga år på Full Tilt Poker var en enorm framgång då han tog sig till högsta möjliga insatser och vann flera miljoner dollar, men totalt har Sami förlorat över 5 000 000 dollar på Full Tilt och PokerStars tillsammans, vilket har fått vissa att ifrågasätta hans färdigheter.

SPELARE – Mest Kända Pokerspelarna på Planeten – (SE ALLA)

Även om han aldrig var en specialist på turneringar, kom faktiskt Kelopuro två under 2011 $ 10.000 PLO Championship, en av världens mest prestigefyllda PLO-turneringar. Sami har bevisat sin PLO expertis gång på gång i både turneringar och cash games, men hans förluster online har ofta lämnat honom öppen för kritik.

I själva verket kan en stor del av dessa förluster bero delvis på dålig varians och många ser ändå Sami som en av de bästa finska pokerspelarna. Idag bor Sami i Monte Carlo, precis som många andra high stakes pokerproffs från Skandinavien. Han är idag fortfarande en aktiv pokerspelare, även om han inte har setts spela online lika mycket som tidigare. LarsLuzaks nästa stora återkomst till online poker kan dock ske när som helst.

4. Jens Kyllonen

Född: 1989
Smeknamn: Jeans89
Specialitet: PLO Cash Games

See also  TOPP: 11 Bästa Pokerspelarna i Världen - ("Bollar med Motståndet")

Jens Kyllonen föddes 1989 och har bevisat sin poker skicklighet i alla former av spelet, inklusive live poker turneringar och online cash games. Som så många i sin generation, började Jens spela i unga år och 2011 krossade han redan i online cash games och gjorde stora vinster Jens tilldelades priset som den bästa finska pokerspelaren två år i rad, 2012 och 2013, vilket gav honom en plats på denna lista.

 • En av de största vinnarna genom tiderna på online cash games
 • Vann EPT Copenhagen och ett WSOP armband
 • Betraktas allmänt som en av världens bästa pokertränare

Genom att spela online under flera olika smeknamn, varav det populäraste är Jeans89, har Jens lyckats spela in omkring 5,5 miljoner dollar i vinster på online cash games, vilket placerar honom bland de 10 bästa rankade online cash games spelarna genom tiderna. Under 2014 blev han en del av Phil Galfonds lag på Run it Once, en av världens bästa sidor för coaching inom poker.

SPELARE – Bästa Amerikanska Pokerspelarna – (SE ALLA)

Även om Jens nådde sina framgångar i online cash games, kom hans tidigaste segrar faktiskt i pokerturneringar. Han startade sin karriär genom att vinna 1 120 815 dollar i 2009 EPT Copenhagen, vilket gav honom saldo och självförtroende nog att fortsätta spela poker.

Under 2016 förstärkte han återigen sitt namn på scenen för turneringspoker genom att vinna $25.000 PLO High Roller på WSOP till en vinst på 1 127 035 dollar tillsammans med hans enda WSOP armband. Dessa turneringsvinster i kombination med de imponerande resultaten på online cash game scenen gör honom inte bara till en av de bästa finska pokerspelarna, utan även till en av de bästa i världen.

5. Juha Helppi

Född: 1977
Smeknamn: Peasant
Specialitet: Pokerturneringar

Till skillnad från Ziigmund som också är känd i pokervärlden som ett wildcard och en ibland och offensiv spelare, är Helppi en av de trevligaste personerna du kommer att träffa inom poker. Med ett lugnt temperament men med en eld i sitt hjärta när det kommer till poker, har denna specialist på pokerturneringar verkligen förtjänat sin plats på listan över tidernas bästa finska pokerspelare.

 • Specialist på turneringar som tog sig från låga insatser till den högsta nivån
 • Vinnare av den första Premier League Poker
 • Paintball-spelare på hög nivå och kapten för det finska paintball landslaget vid flera tillfällen

Som vi redan har nämnt är Juha Helppi i huvudsak en turneringsspelare och han har dragit in över 7,3 miljoner dollar under sin framgångsrika karriär där hans största enskilda vinst var 399 000 dollar i ett high roller event på Malta under 2015.

SPELARE – Bästa Brittiska Pokerspelarna – (SE ALLA)

Till skillnad från vissa pokerspelare som har tagit sig hela vägen och tydligen direkt började spela med high stakes, är Helppi en sann självlärd pokerspelare. Han började spela i turneringar under 2001 och gick från att spela till väldigt låga buyins till att bli en stammis på WSOP, EPT och WPT.

6. Joni Johkimainen

Född: 1990
Smeknamn: bustoville
Specialitet: Pokerturneringar

Som nummer tre på listan över Finlands lista över största turneringsvinster är Joni Johkimainen verkligen ytterligare en finsk spelare som förtjänar att vara med på listan över de bästa finska pokerspelarna genom tiderna. Med sammanlagda turneringsvinster på straxt under 3 miljoner dollar och ett stort vinster i stora turneringar, är Joni en lovande spelare som sannolikt ännu inte har förverkligat sin fulla potential.

 • Proffs på live turneringar som har gjort bra resultat som fortfarande väntar på en stor titel i en turnering
 • Kom 3:a i 2012 EPT Barcelona Main Event
 • Sporadiskt online spel har resulterat i blygsamma vinster

Under 2012 var Joni väldigt nära att vinna sin första stora titel i en turnering, han slutade trea i EPT Barcelona Main Event och vann nästan en halv miljon dollar. Även om detta inte var tillräckligt för att placera honom i rekordböckerna som en EPT mästare, var det verkligen tillräckligt för att sätta honom på kartan vi den väldigt ung ålder.

POKERFUSKET – Så Fuskar dom mot dig på Poker – (ÖPPNA ÖGONEN)

Även om det har gått många år sedan dess har Joni fortfarande inte vunnit en stor titel trots att han har deltagit vid många pokerfestivaler runt om i världen. Han visar ändå stor hängivenhet till spelet och fortsätter att dominera i turneringar i Helsingfors, samtidigt som det internationella spelet har gått mindre bra för honom. Då de flesta stora turneringar har enorma spelarfält, är det inte så konstigt att en bra spelare fortfarande väntar på en titel.

See also  LISTAN: 8 Bästa Danska Pokerspelarna Som Vinner Degen - "Proffs"

När det kommer till online poker har Joni spelat hos PokerStars under smeknamnet bustonville och har vunnit runt 150 000 dollar under hans korta karriär online. Vi kan definitivt säga att spelaren fortfarande är dedikerad till live turneringar och vi får vänta och se vilken stor titel han vinner först.

7. Ville Wahlback

Född: 1985
Smeknamn: Okänt
Specialitet: Cash Games

Bortsett från det kända Team PokerStars är Ville en av de mest kända finska pokerspelarna, både online och i live turneringar. Ville gjorde sitt första framträdande i en pokerturnering under 2004 vid en ung ålder och har nått stora framgångar i både turneringar och cash games.

 • Har ett 8 Game WSOP armband och har kommit till andra finalbord i World Series
 • Medlem av Team PokerStars
 • Ett framgångsrikt cash game proffs och van prop-spelare

När det gäller turneringspoker skedde hans största vinst 2009 när han vann sitt första WSOP armband när han kom på första plats i ett $10.000 8 Game event och vann nästan en halv miljon dollar. Samma år nådde Ville ett par andra finalbord och kom långt i World Series och presenterade sig för pokervärlden.

MEGALISTA – 33 Bästa & Roligaste Kortspelen – (“Riktigt Kul”)

Trots dessa fantastiska framgångar bestämde sig proffset för att hans färdigheter kunde komma till bättre användning på cash games borden, vilket är varför han bara har gjort ett par framträdanden i turneringskretsen sedan dess, de flesta av dem i Europa och Finland.

Det intressanta med Wahlbeck är att trots att han har nått stora framgångar i mixed game turneringar, är han faktiskt en NLH och PLO specialist som spenderar merparten av sin tid på cash games. Ville är en del av Team PokerStars men spelar inte så mycket som man kan förvänta sig då hans spenderar merparten av sin tid på live cash game borden.

I en intervju med PokerNews pratade Ville om sitt liv utanför pokerborden där han njuter av att lägga spel mot spelare som Juha Helppi och Johnny Lodden. Oavsett om han spelar vid borden eller från annan plats, är det tydligt att detta unga proffs njuter av livet och spänningen av att spela med riktiga pengar och att slå sina motståndare i alla möjliga spel.

8. Mika Paasonen

Född: Okänt
Smeknamn: Okänt
Specialitet: Pokerturneringar

Mika Paasonen är ännu en av de bästa finska pokerspelarna som började spela under pokerns boom och som lockades av den kända pokerfilmen ”Rounders”. Hans första kontakt med spelet kom i low stakes turneringar och online cash games. Mika gjorde ganska snart en helomvändning till turneringspoker, vilket betalade sig på ett par år.

 • Blev intresserad av poker på grund av den populära Hollywoodfilmen ”Rounders”
 • Kom 4:a i EPT Barcelona 2007 och vann 400 000 dollar
 • Missade precis ett WSOP armband vid två tillfällen

Under 2007 tog sig detta populära finska pokerproffs till finalbordet i ETP Barcelona, en av Europas bästa pokerturneringar. Denna gång slutade han fyra och vann drygt 400 000 dollar, hans hittills största vinst i turneringspoker.

LÄSA – Bästa Pokerböckerna du bör Läsa – (“Utveckla dig”)

Med åren kom Mika väldigt nära att bli en av vinnarna av ett WSOP armband. Under 2009 kom han tvåa i ett $2.000 No Limit Hold’em event och vann över 320 000 dollar, samtidigt som han fyra år senare tog en tredjeplats och vann otroliga 267 000 dollar i ett event med en låg buyin på 1 500 dollar. Trots allt detta hade han aldrig tur nog att vinna ett WSOP event och det är antagligen fortfarande ett av hans livsmål.

På senare tid verkar Mika ha trappat ner med pokern, antagligen på grund av andra intressen, men det betyder inte att han inte fortfarande spelar då och då. Förhoppningsvis kommer Passonen snart igen att bli en stammis i kretsen och till slut vinna en stor pokertitel.

Comments are closed.