Hambletonian Stakes

 

Fakta om Hambletonian Stakes
Tävlingstyp: Trav
Startår: 1926
Tid: Början av augusti
Plats: Meadowlands Racetrack, New Jersey, USA
Distans: 1609 meter (motsvarar en mile)

Hambletonian Stakes eller, kort och gott, the Hambletonian eller the Hambo är USA:s största travlopp för 3-åriga varmblod. Loppet är en del av tävlingsserien Triple Crown of Harness Racing for Trotters, där även Kentucky Futurity i september och Yonkers Trot i oktober ingår. Loppet körs varje år i augusti på tävlingsbanan Meadowlands Racetrack i New Jersey och delar ut en sammanlagd prissumma på 1,5 miljoner dollar.

Hyllning till de amerikanska travarnas stamfader

Hamletonian är döpt efter en av världens mest berömda travhästar genom tiderna – Hambleton 10 – som levde under 1800-talets mitt. Efter sin karriär som travare användes han till avel, och än idag rinner Hambleton 10:s blod i ådrorna på de flesta amerikanska travhästarna i den högsta eliten. Hingsten fick totalt 1331 föl mellan åren 1851 och 1857, men det var sönerna George Wilkes, Dictator, Happy Medium och Electioneer, som fick äran att föra hans gener vidare.

Det första loppet kördes år 1926 på Syracuse, en travbana i delstaten New York. Vinnarhästen blev den förhandstippade Guy McKinney, tillsammans med kusken och tränaren Nat Ray. Sedan starten har tävlingen arrangerats på ett antal banor runtom på USA:s östkust – Lexington, Goshen, Empire City (heter idag Yonkers) och Du Quoin, men efter år 1981 körs loppet alltid på Meadowlands Racetrack i New Jersey.

Meadowlands Racetrack ligger i East Rutherford, New Jersey, och öppnades för travlopp år 1976. Banan är 1609 eller 1 mile lång – vilket också är längden på loppet – och 24 meter på bredden. Kapplöpningsarenan har plats för drygt 15 000 åskådare. I arenans mitt finns en sjö formad som delstaten New Jersey.

Sedan 1964 har Hambletonian visats på nationell TV i USA och 1975 ändrades tävlingens traditionsenliga dag från onsdag till lördag – just för att vara anpassat till live-TV. Loppet körs i ett antal försöksheat (antalet försök beror på hur många hästar som är anmälda) och i en följande final, där de bästa hästarna från försöken tar sig vidare. Från och med 2013 körs Hambletonian Stakes med försök och final under samma dag. De hästar, som vunnit i försöksheaten får något av spåren 1-5 och resterande spår lottas.

Spel på Hambletonian

Möjligheter till att tippa på loppen från Sverige finns hos spelbolaget ATG, som exempelvis erbjuder spelen Vinnare, Plats, Tvilling, Trio och V4. Även onlinebolagen Racebets och Betfair erbjuder spel på Hambletonian. För besökare finns möjligheter till spel direkt på banan.

Följ Hambletonian live

I Sverige kan man följa Hambletonian på ATG-live. Det är inte ovanligt att travintresserade svenskar tar sig över Atlanten inför tävlingen och arrangörer, som anordnar Hambletonian-resor, kan hittas på nätet. Då ingår flyg, boende, aktiviteter och transport till och från banan. På banan finns möjligheter att spela på loppen, restauranger, caféer och mycket mer.

För den som ensam arrangerar sin resa finns det bussar, som går från New York och från East Rutherford till banan. Man kan även boka tåg till Meadowlands Sports Complex. Man hoppar då av på Seacaucus Juntion, tar sig till stationens kundtjänst för att få en taxibiljett till sportkomplexet. Vägbeskrivning för den som själv kör finns på http://www.meadowlandsracetrack.com/directions.aspx?id=13550. Parkeringen är fri (parkering av betjänt kostar 5 dollar) och inträdet ligger på 5 dollar. Program kan köpas på plats för 2 dollar.

Sveriges stolthet

Hambletonian domineras naturligt av amerikanska hästar. Men en hel del utländska tävlande har ändå lyckats ta sig över Atlanten för att testa lyckan i Hambletonian. I början av 2000-talet tillhörde Håkan Wallner, Berndt Lindstedt, Sören Nordin och Jimmy Takter några av dem svenskar, som försökt. Men vinnarlistan hade, år efter år, haft den amerikanska flaggan bredvid vinnarnamnet. Tills lördagen den 4 augusti år 2001 kom…

Stefan ”Tarzan” Melander, bosatt i Enköping, satt då i sulkyn bakom hästen Scarlet Knight. Efter halva loppet började ekipaget frammarschen i andra spår och precis som Melander förutspått, tröttnade Banker Hall på upploppet. Scarlet Knight tog över ledningen, men Pegasus Spur andades ekipaget i nacken, vilket fick Melander att dra bomullen ur öronen på sin springare. Detta gav ytterligare en växel till Scarlet Knight och den svenska flaggan fick för första gången en plats på Hambletonians vinnarlista.

År 2010 och 2014 lyckades även svenske tränaren Jimmy Takter vinna Hambletonian med de amerikanska hästarna Pinkman och Trixton. Flaggan blev alltså dessa gånger amerikansk, men stoltheten föll förstås även på Sverige.

Hästar och vinnare

Lite kuriosa om Hambletonian:

  • Den kusk, som vunnit Hambletonian flest gånger är John Campbell – 1987 med hästen Mack Lobell, 1988 med Armbro Goal, 1990 med Harmonious, 1995 med Tagliabue, 1998 med Muscles Yankee och 2006 med Glidemaster.
  • Hambletonian är del av Triple Crown of Harness Racing for Trotters tillsammans med Kentucky Futurity, som körs på The Red Mile i Lexington, Kentucky och Yonkers Trot, som körs på Yonkers, New York. Åtta hästar har vunnit ”the Triple Crown”: Scott Frost år 1955, Speedy Scot år 1963, Ayres år 1964, Nevele Pride år 1968, Lindy´s Pride år 1969, Super Bowl år 1972, Windsong’s Legacy år 2004 och Glidemaster år 2006.
  • Rekordtiden på Hambletonian innehas av Muscle Hill. Den sprangs in 2009 och ligger på 1.08,5. Näst bästa tiden innehas av sonen Trixton (som kördes av svenske tränaren Jimmy Takter) på 1.08,7.