Berndt Lindstedt

 

Om Berndt ”Osten” Lindstedt

Född: 21 juli 1936
Yrke: Proffstränare och travkusk

En sann legend inom svensk travsport är Berndt Lindstedt, en man som vunnit de flesta stora lopp som går att vinna. Tillsammans med Håkan Wallner bildade han en verksamhet, som gick från Sverige till USA och gjorde stora avtryck på den europeiska aveln.

Berndt Lindstedt har valts in både i den amerikanska och den svenska travsportens Hall of Fame. Den förstnämnda är han ensam europé om att ha åstadkommit.

 

Många år som lärling

Berndt Lindstedt föddes den 21 juli 1936 i Katrineholm. Han började sin karriär som 15-åring hos Kurt Mattsson på Veda innan han började som lärling åt Gösta Nordin på Solvalla. Berndt Lindstedt fick köra många av tränarens hästar i lopp och det tog inte lång tid innan blivit stallets försteman.

Under tio år arbetade han som lärling hos Gösta Nordin, förutom då han gjorde en stipendieresa för att studera fransk travsport i Paris hos Charlie Mills. Han arbetade även några år hos Olof Wallenius innan han bildade egen träningsverksamhet vid 27 års ålder. När han var 30 år bildade han ett popstall tillsammans med Håkan Wallner. Under en tid hade de 115 hästar i träning.

 • LISTA PÅ Gratis Bonus Pengar
 • Här Spelar FOLK Trav På NÄTET
 • Dom BÄSTA Trav ODDSEN
 • Öka Dina VINSTER På TRAVSPEL

 

Genombrott och fortsatt karriär

Det första stora lopp Berndt Lindstedt tog hem var Kriteriet på Jägersro 1962, vilket han gjorde bakom hästen Gay Gal. Han fick under kommande år en lysande karriär. Som kusk har han vunnit över 2000 segrar och bland dessa hör vinster i de flesta storlopp som går att vinna, till exempel:

 • Elitloppet två gånger
 • Prix d’Amerique
 • Pater Haughton Memorial fem gånger
 • Hambletonian Oaks fyra gånger
 • Merrie Annabelle två gånger
 • Kentucky Derby tre gånger
 • Nationernas Pris tre gånger
 • Hugo Åbergs Memorial
 • Kungapokalen tre gånger
 • Olympiatravet
 • Samt flera andra stora lopp i Sverige och i utlandet.

 

Hans genombrottshäst internationellt blev Dart Hanover, som bland annat vann Elitloppet på Solvalla 1972 och Prix d’Amerique på Vincennes i Paris 1973. Succén fortsatte med hästar såsom Pershing, vilken Berndt Lindstedt körde hem Elitloppet med 1979 och han tränade även hästen Armbro Goal, som 1988 vann Hambletonian Stakes.

Det gör Berndt Lindstedt till den enda svensken förutom Stefan Melander, som tagit hem den eftertraktade trippeln Elitloppet, Prix d’Amerique och Hambletonian Stakes. Dock var han i det sistnämnda loppet endast hästens tränare, medan loppet kördes hem med John Campbell i sulkyn. Själv satt han bakom stallkamraten Supergill i loppet.

En häst, som Berndt Lindstedt själv minns extra heter Nan’s Catch, ett sto som vann nästan alla lopp som 2- och 3-åring och som är mor till Moni Maker. Fler exempel på topphästar han tränat är Royal Prestige och svenskfödde Vibrante.

Flytt till USA

Redan 1974 tog Bernt Lindstedt och Håkan Wallner en del av flyttlasset till USA där de startade Continental Farm, som började i liten skala. Det dröjde fram till 1983 innan Berndt Lindstedt helt lade ner den svenska verksamheten för att satsa fullt ut på den amerikanska, men den utvecklades till ett företag med enorma framgångar. Flera hästar som han tränade skulle komma att få stor betydelse både i tävlingar och för aveln i Europa.

Dags för pension

Året var 2002 när Berndt Lindstedt, snart 66 år gammal, meddelade att det var dags att lägga av med travet. Han berättade att det började ta emot lite och att han nu skulle ägna tiden åt sådant som han inte hunnit med tillräckligt av tidigare, såsom att umgås mycket med familjen, jaga, ta med hunden ut i skogen och njuta av ledigheten. Dock fortsatte han att hjälpa vännen Stig H. Johansson med att träna hästar och han är än idag en flitig och uppskattad besökare på Solvalla.

Hedersbetygelser

2003 lyckades Berndt Lindstedt med något som ingen annan europé tidigare åstadkommit – han valdes in i amerikanska Hall of Fame av The Harness Racing Museum & Hall of Fame. Detta är ett museum i Goshen, New York, som samlar och bevarar travsportens historia. Samma år utsågs han även av Svenska Travsportens Centralförbund till Travsportens Hedersman.

2011 valdes Berndt Lindstedt även in i svenska Hall of Fame. Motiveringen inräknar hans många storsegrar som kusk, några av de storstjärnor han tränat fram och bedriften att som enda europé ha blivit invald i amerikanska Hall of Fame. Han framhålls även som en man med ödmjukhet och som ofta betonar hästägarnas betydelse för de goda resultaten.

På sin 70-årsdag hyllades Berndt Lindstedt i ett officiellt brev av Stefan Melander, som haft Bernt Lindstedt som förebild och läromästare som ung. I sin hyllning beskriver han sin lärare som en perfektionist och sulkykonstnär, som ”gjorde den svåra konsten att köra häst enkel”.  För den delen tillfrågade Stefan Melander sin förebild om han ville köra Hambletonian Stakes med Scarlet Knight 2001, men Berndt Lindstedt tyckte att Stefan skulle köra hästen själv. Och det gick ju vägen, då ekipaget tog hem segern i loppet.