Massiv sammanslagning genomfört

 

Det är något som vi har väntat oss under en längre tid, men den 1:a november 2016 kommer att ses som en historisk dag i spelbranschen då två tungviktare gick ihop i en sammanslagning.

Sammanslagningen av Ladbrokes och Coral har äntligen genomförts, det nya namnet efter sammanslagningen blir Ladbrokes Coral PLC. Tisdag är den första dagen som bolaget kommer att handlas på börsen och deras ticker är LCL. Gruppens aktier ökade lite på den första morgonens trading efter sammanslagningen på £2.3 miljarder, men det återstår att se vad den lånsiktiga påverkan kommer att bli för aktieägarna.

Väntande ändringar

När det kommer tills spelare som använder Ladbrokes och Coral online, kommer inget att förändras, i alla fall inte i det korta loppet. Både Ladbrokes och Coral kommer att fortsätta som två separata varumärken, både online och spelbutiker. Med det totala antalet spelbutiker för båda varumärkena, kommer nu Ladbrokes Coral PLC att ha fler spelbutiker än William Hill och bli ett av de starkaste onlinespelbolagen i branschen.

Ladbrokes CEO Jim Millen fortsätter som gruppens CEO och Gala Corals CEO Carl Leaver kommer att stanna ett år som vice ordförande.

Jobbtrygghet

Den enda betydande nackdelen med sammanslagningen är tanken på att upp till 700 jobb kan gå förlorade. Inget har konfirmerats ännu, men då konkurrensmyndigheten tar upp bekymren med sammanslagningen har både Ladbrokes och Coral tvingats sälja några av sina spelbutiker. Många av dessa har tagits över av andra spelbolag, men det betyder inte att jobben är trygga, då de kan komma att ta dit sin egna personal för att sköta butikerna, vilket gör att de nuvarande blir utan jobb.

Online bonusar

Om vi tittar på vad de har att erbjuda online och på ett av sätten som Ladbrokes och Coral var konkurrenskraftiga så var det med de stora bonusarna som de erbjöd sina kunder. Gratisbonusen på £25 som man fick för att registrera sig hos Ladbrokes till exempel, var ett fantastiskt sätt att locka nya kunder på och ta dem från konkurrenterna, som till exempel William Hill. Andra bonusar för nuvarande kunder höll dem kvar hos Ladbrokes vilket långsamt lät dem bli ett av de starkaste varumärkena för onlinespel i Europa. Med tillägget av Cora har denna position stärkts ytterligare och kan innebära slutet på onlinebonusar för kunder.

Å ena sidan innebär sammanslagningen färre val för spelarna, men om specialerbjudanden och bonusar försvinner så finns det många andra spelbolag där ute, som mer än gladeligen tar emot nya kunder. De kommande 12 månaderna kommer verkligen att bli intressanta, både för Ladbrokes Coral PLC och för deras kunder.