Förstå Hur Amerikanska Odds Fungerar

Amerikanska odds, som namnet föreslår, används vanligtvis inom de amerikanska staterna och kallas även för US-odds. De kan dessutom kallas för ”linjer” eller ”money line odds”.

Amerikanska odds kan vara väldigt förvirrande, speciellt om du kommer från Europas fastland eller Storbritannien. De är kända för att vara något förvirrande, framförallt i jämförelse med decimalodds, men tack och lov så kommer vår guide nedan att förklara de amerikanska oddsen på ett lättförståeligt sätt.

Positiv eller negativ

Det första som du måste förstå med amerikanska odds är att de antingen kan vara positiva eller negativa. När du besöker en spelsida för att kolla in odds, låt oss säga för en NFL-match, kommer antingen oddset att säga -150 eller +150, till exempel.

Odds som börjar med ett minustecken (-) visar hur stor din insats måste vara för att vinna $100.

Odds som börjar med ett plustecken (+) visar hur mycket du kan tjäna genom att spela för $100.

Exempel

Om Green Bay Packers spelade mot Seattle Seahawks i en NFL-match, kan oddsen för matchen se ut på följande sätt:

Green Bay Packers (+120) mot Seattle Seahawks (-140)

Om du vill spela på Seattle Seahawks så vet du genom informationen ovan att du kommer behöva spela för $140 för att tjäna $100.

Om du vill spela för en lägre summa så är principen fortfarande densamma. Till exempel, om du vill tjäna $10 så kommer du behöva spela för $14. Allt som förändrats var att vi tog bort en nolla från insatsen samt den potentiella vinsten.

Om du vill spela på Green Bay Packers så vet du genom informationen ovan att du kommer tjäna $120 då du spelar för $100 och vinner. Om du vill spela för en lägre summa, såsom $10, vet du att din potentiella utdelning är $12.

Uträkningen

Här följer två enkla uträkningar som du kan använda dig av då du spelar med amerikanska odds.

Positiva odds: Odds x (insats/100)

Negativa odds: (100/odds) x insats

Låt oss använda exemplen ovan för att se hur en uträkning fungerar i verkligheten.

Green Bay Packers: 120 x ($100/100) = $120

Seattle Seahawks: (100/140) x $140 = $100
Konvertera till decimalodds

Eftersom amerikanska odds kan vara svåra att förstå i jämförelse med decimalodds, så kan du alltid konvertera dem. De flesta spelsidorna erbjuder en automatisk konvertering, men om du föredrar att göra det på egen hand så kan du göra så genom ekvationen nedan.

För odds som är -140 så måste följande beräkning genomföras: (100/140) + 1 = 1.71

För odds som är +120 så måste följande beräkning genomföras: (120/100) + 1 = 2.2

Om du någonsin är osäker på vad de amerikanska oddsen faktiskt betyder så kan du alltså konvertera dem till decimalodds genom att använda ekvationerna ovan.

Slutsats

Du har nu en bra förståelse för hur amerikanska odds fungerar och vad de betyder. Om du spelar på amerikanska sporter såsom NFL, baseboll, eller basketboll, så kommer du finna vår guide väldigt hjälpsam.

Nedan så följer en sammanfattning över de viktigaste punkterna att komma ihåg. Du kan enkelt komma tillbaka till dessa nyckelpunkter om så behövs.

Amerikanska odds kan antingen vara positiva eller negativa

Odds som startar med ett minustecken (-) visar hur stor din insats måste vara för att vinna $100

Odds som startar med ett plustecken (+) visar hur stor din potentiella vinst blir om du spelar för $100

Positiva odds beräknas enligt följande ekvation: odds x (insats/100)