GUIDE – Steg för Steg för att Spela Badugi

Badugi är en unik variant av poker som kommer från Asien och är identisk med lowball och triple draw. Det som skiljer det från andra pokervarianter är handrankingsystemet, medan spelets generella struktur och bettingalternativ liknar standardpoker. Ännu en skillnad mellan traditionell poker och Badugi hittar du i hur spelarna bara kan ha 4 kort i taget.

Den här artikeln kommer att introducera dig till Badugi på ett stegvis sätt som gör att du kan njuta av den här pokervarianten så mycket som möjligt!

Blinds

Badugi initieras av två tvingade satsningar som kallas Blinds. Spelaren till vänster om dealern lägger en liten blind och spelaren bredvid den lägger stor blind. Summan på den stora blinden brukar vara dubbla den lilla blinden. Det här är dock inte en fast regel, och det ändras ofta i hemmamatcher.

Första Bettingrundan

Efter att de två spelarna lagt in sina blinds i potten, så delar dealern ut fyra nedåtvända kort till de olika spelarna, med start på vänstra sidan. Det här markerar början av bettingrundan. Varje spelare synar, lägger sig, eller höjer beroende på hur deras hand ser ut. Om ingen av spelarna höjer så kan spelaren med stor blind behålla sin hand utan att behöva satsa mer.

Dragning # 1

Efter att man avslutat första bettingrundan kan alla spelare välja att antingen behålla sina kort eller kasta dem och plocka upp nya från leken. Alla fyra kort kan slängas och plockas upp igen om man vill försöka få en bättre hand.

Andra bettingrundan och dragning # 2 och # 3

Slutet på första dragningen leder till början av den andra bettingrundan från vänster sida av dealern. Återigen kan spelarna välja mellan att satsa eller lägga sig, och om det inte finns några satsningar kan alla spelare behålla sina kort. Betting- och dragrundorna upprepas en gång till, och följer då samma regler.

Sista bettingrundan och showdownen

Efter den tredje dragningen påbörjas den sista bettingrundan, som är identisk med de tidigare rundorna, följt av bettingrundan. Om det finns några spelare kvar i spelet då så följs bettingrundan av en showdown. Spelarna visar inte sina kort samtidigt – showdownen äger faktiskt rum i en väldigt specifik ordning med start vänsterifrån.

Spelaren somhar starkast Badugihand vinner potten. Om det råkar vara två spelare som har bäst hand, så delas potten lika mellan de två vinnande spelarna.

Badugis Handbedömningar

Målet med spelet är att få en Badugihand med fyra olika färger, men det betyder att du har absolut inga par! Badugihänder bedöms alltid efter det högsta kortet, där ess räknas som ett lågt kort och stegar alltid ignoreras. En hand med 9-8-4-3 i olika färger (9 Badugi) är starkare än en hand med 8-7-3-2 i olika färger (8 Badugi).

Om det i slutet av spelet upptäcks att ingen spelare har en Badugihand, då är det den med den bästa hand på tre eller två kort som vinner spelet. Om din hand exempelvis består av 7h-3d-3s-Ah och du har två hjärtan, så kan det högsta kortet ignoreras, vilket då lämnar dig kvar med en hand på tre kort, 3-3-A.

Alla Badugi-händer slår händer med tre kort, och alla händer med tre kort slår de med två kort, och så vidare.

Eftersom Badugi-händer skiljer sig från de vanliga pokerhänderna, så kan den här listan hjälpa dig förstå din hands styrka. Den första handen som nämns på listan är starkare, och styrkan minskar längre ned.

Badugi (Alla olika färger)

4-3-2-A

8-5-4-2

8-7-2-A

K-Q-J-10

Hand med tre kort

5c-2s-Ah-2c – 5c ignoreras och lämnar dig kvar med 2-A-2

4d-3c-2c-As – 3c ignoreras och lämnar dig kvar med 4-2-A

Ks-Js-8c-6d – Ks ignoreras och lämnar dig kvar med J-8-6

Qs-Js-10c-6d – Qs ignoreras och lämnar dig kvar med J-10-6

Qc-Qs-2d-Ah – Qc ignoreras och lämnar dig kvar med Q-2-A

Kc-Kd-2d-Ah – Kd ignoreras och lämnar dig kvar med K-2-A

Hand med två kort

3c-2c-As-Ad – 3c och Ad ignoreras och lämnar dig kvar med 2-A

9s-8s-7s-6c – 9s och 8s ignoreras och lämnar dig kvar med 7-6

10c-10d-9c-9d – 10c och 9d ignoreras och lämnar dig kvar med 10-9

Qs-Jd-Js-Jc – Js och Jc ignoreras och lämnar dig kvar med Q-J

Hand med ett kort

Ac-Ad-Ah-As – Ac, Ad och Ah ignoreras och lämnar dig kvar med As

Ks-Qs-9s-4s – Ks, Qs och 9s ignoreras och lämnar dig kvar med 4

Qd-Jd-8d-5d – Qd, Jd och 8d ignoreras och lämnar dig kvar med 5

Spelarens position är väldigt viktig i Badugi, eftersom den sista spelaren väldigt lätt kan veta vilken slags hand som motståndaren har baserat på de slängda korten. I korta drag måste du alltså ha en ordentlig observationsförmåga för att vinna på Badugi!