KORRUPTION: 3 Minnesvärt Uppgjorda Matcher i Fotboll – (Farlig Betting)
Uppgjorda matcher i fotboll är inget nytt fenomen. I själva verket har rapporter över spelare, lagledare, ägare och domare som försökt att konstruera resultat för ekonomisk vinning förstört spelet i över mer än 100 år.
POPULÄR ARTIKEL – Bettingsajterna med Bästa Ryktet – (Rankat)
- Har du funderat på uppgjorda matcher?
- Trodde du att stora lag i världen inte varit inblandade?
- Vill du veta vilka lag som varit riktiga rövare?
Vi har knådat ihop en riktig spännande artikel åt dig för att visa att vi inte ens kan lita på dom största lagen i världen.
För de som regelbundet satsar på fotbollsmatcher kan uppgjorda matcher ibland utnyttjas: När ryktet började gå om ovanliga prisrörelser för vissa matchresultat i italienska B-serien såg många spelare det som ett säkert tecken på matchuppgörelse och kunde därför vinna.
Hårt arbete förstörs av uppgjorda matcher
Däremot är matchuppgörelser fullständigt ovälkommet hos seriösa spelare. Det är ett hinder för alla de timmar av hårt arbete som de lagt ned för att studera statistik och trender för att hitta betting-möjligheter. Precis som i idrott bör betting vara ett rättvist spel där vinster eller förluster inte fläckas ner av fusk i någon form.
Fotboll från hela världen
Grym Kundtjänst
Alltid höga fotboll odds
18+ | Spela ansvarsfullt | Stodlinjen.se | Regler & villkor gäller
Höga Odds på Fotboll
Riktigt bra fotbollsutbud
Många Spelmarknader
18+ | Spela ansvarsfullt | Stodlinjen.se | Regler & villkor gäller
Alltid höga odds
Betta på lägre divisioner
Riktigt bra spelbolag
18+ | Spela ansvarsfullt | Stodlinjen.se | Regler & villkor gäller
Fotboll från hela världen
Grym Kundtjänst
Alltid höga fotboll odds
18+ | Spela ansvarsfullt | Stodlinjen.se | Regler & villkor gäller
Det har varit många incidenter av uppgjorda matcher över åren – och detta första exempel tar oss tillbaka till den engelska första-divisionen precis innan första världskrigets början.
MATCH 1 – Manchester United vs Liverpool – 2:a april 1915
Det närmade sig slutet på säsong 1914/1915 och Manchester United kämpade för att undvika nedflyttning. De skulle vara värd för Liverpool på Old Trafford fredagen den 2:a april när Merseyside-laget låg behagligt i mitten av tabellen. Dagen innan långfredagens möte träffades flera spelare från båda sidorna på en lokal pub för en vänskaplig drink innan matchen.
Möjligt krig närmade sig
På grund av möjligheten att ett krig närmade sig var några av spelarna oroliga över att förlora sina fotbollsintäkter och snart byttes samtalsämnet till hur de kunde tjäna på att fastställa spelets resultat. Man kom tillslut överens om att slutresultatet 2-0 till hemmaplan skulle iscensättas och att spelarna skulle spel till oddsen 8 mot 1.
Så plötsligt kom en oväntad straff
När matchen pågick tog United slutligen ledningen med 2-0 som det var bestämt – men de chockades av att få en oväntad straff kort därefter. Ansvaret för skottet gavs till lagkaptenen och framtida Barcelona tränaren Patrick O’Conell.
Irländaren gick fram för att skjuta skottet och satte, föga förvånande, bollen långt till sidan om Liverpool-målet. Ställningen förblev 2-0 och efter matchen skakade spelarna hand och lämnade planen.
Många åskådare observerade en brist på insats från Liverpool under spelet och det kom rapporter om att kuvert bytte ägare efter matchen – vilket ledde till en FA-utredning. Sju spelare åtalades så småningom, och före detta Man United-spelaren Jackie identifierades som upphovsman för den tvivelaktiga planen.
Många vägrade delta i spelkuppen
Många spelare hade vägrat att vara en del av kuppen, spelaren Fred Pagnam, som faktiskt hade skjutit ett skott mot ribban under ställningen 2-0, inkluderat. Det här ögonblicket var ytterligare bevis för komplotten eftersom han offentligt skälldes ut av sina egna lagkamrater för att ha försökt göra mål.
Trots sin straffmiss åtalades O’Connell aldrig och fortsatte sin roll som lagkapten i United till 1919.
Vår andra berättelse om matchuppgörelse involverar två matcher och börjar i Spanien, i en tid med stora spänningar båda på och utanför fotbollsplanen; och avslutas i Belgien hela 27 år senare.
MATCH 2 – Barcelona v Real Madrid – 6:e juni 1970
Det har funnits många tillfällen under åren då supportrar för det katalanska laget anklagat sina rivaler från huvudstaden för att ha fått förmånlig behandling – antingen från anställda representanter eller från fotbollsmyndigheterna.
Känslorna över ojämlikheterna var starkare än någonsin under denna kontroversiella Spanska cupens kvartsfinals andra halvlek 1970.
Eftersom Madrid ledde med 2-0 efter första halvleken behövde Barcelona göra sitt allra bästa för att ha en chans att gå vidare till semifinalen. Vid halvlek hade de halverat underskottet tack vare ett mål av kantspelaren Carles Rexach, och när andra halvleken sparkades igång var tempot verkligen på Blaugranas sida.
Efter femtioen minuter skedde ögonblicket för tvisten då Real Madrids mittfältare Manuel Velázquez jagade bollen och krockade med Barca backen Joaquim Rife. Utan att tveka gav den unga domaren Emilio Guruceta straff.
Då kom kuddarna från läktarna
En stor ilska spred sig bland Barcelona-spelarna som tyckte att den unga domaren varit alltför angelägen att blåsa: Det var inte bara en tvivelaktig foul utan incidenten inträffade utanför straffområdet och Guruceta – som var mer än 30 meter därifrån – och det låg inte i hans rätt att blåsa.
Spelarnas frustration spred sig till läktaren och kort därefter var planen full av kuddar som kastats av den arga lokalbefolkningen på läktarna.
Efter straffen lade domaren på ytterligare bränsle på elden genom att skicka ut Barcabacken Eladio för att ha applåderat åt domaren och kallat honom för en fuskare. Andra Barcaspelare gick av planen i protest och det fortsatte att regna kuddar över planen allt eftersom supportrarna blev vildare och vildare.
Urartade och det var inte möjligt att fortsätta
Det blev snart omöjligt för matchen att fortsätta då kuddarna på planen fick sällskap av tusentals supportrar som närmade sig Guruceta, vilket tvingade honom till att fly ner i tunneln. Saker började så småningom bli otäckt då eldsvådor startades och kravallpolis tillkallades för att få kontroll över den eskalerade situationen.
Emilio Guruceta åtalades aldrig för att ha försökt att fixa spelet och många kände sympati för den unga domaren i hans första säsong. För den katalanska klubben var straffincidenten däremot endast den senaste av ett flertal dåliga beslut som tagits av domare som hade gått emot dem, och bevis på den influens som rivalerna hade över representanterna.
Så var Barca enbart paranoida eller var Emilio Guruceta verkligen betald av Real Madrid? För att försöka att svara på denna fråga måste vi hoppa fram 14 år till UEFA Cups semifinals andra halvlek 1984 mellan Nottingham Forest och Anderlecht.
MATCH 3 – Anderlecht v Nottingham Forest – 25:e april 1984
Forest ledde med 2-0 efter att ha dominerat första halvleken och var favoriter att gå vidare till final där det andra engelska laget Tottenham Hotspur väntade dem. Men Anderlecht vann en dramatisk match genom att göra 3 mål och gick vidare till final med en vinst med 3-2.
Matchen var anmärkningsvärd på grund av två kontroversiella incidenter: en tvivelaktig straff som tilldelades Anderlecht och ett sista-minuten otillåtet mål för Forest som gick emot bortamålsregeln. Forest-tränaren Brian Clough var rasande över de båda besluten och svor över en särskild spansk domares utförande som hette, ja det stämmer, Emilio Guruceta.
Det fanns inga bevis
Chefen över Forest hade varit orolig redan innan matchen hade sparkats igång eftersom Anderlecht-representanter hade setts gå in och sedan lämna domarnas omklädningsrum. Utan några bevis på att någonting hade gått fel till fick resultatet förbli och därmed förblev Gurucetas rykte intakt.
I själva verket fortsatte spanjoren att arbeta som professionell domare ändå tills han tragiskt dog i en bilolycka 1987.
Sanningen kom fram 1997 när Anderlecht-representanter, efter en slutlig tvist, fick anledning att tro att några möten med Guruceta hade spelats in i hemlighet. Under hot om utpressning medgav klubben tillslut att den spanska domaren fått en stor summa pengar för att influera spelet mot Nottingham Forest 1984.
Klubben fick ynka ett år förbud inom europeisk fotboll vilket senare kom att ändras efter överklagande.
Även om avslöjandet inte fullständigt bevisade korruptionsanklagelserna från 1970 så gav det tyngd åt argumenten från Katalonien. Här fanns det en domare som var villig att ta emot en muta för att påverka resultatet i en match av hög profil.
1987, kort efter domarens död, invigdes Guruceta-trofén som en årlig utmärkelse för att hedra den bästa domaren i Spanien. Trots hans kontroversiella karriär och senare avslöjande mutor bär trofen fortfarande hans namn än idag.
Comments are closed.